Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Festival Lodenica oslávi 20. výročie s českou legendou J. Nohavicom

Česká folková legenda Jaromír Nohavica. Foto: TASR

V piešťanskom Autocampingu Lodenica sa fanúšikovia stretnú v termíne 30. augusta až 1. septembra.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Festival Lodenica oslávi 20. narodeniny veľkolepo. V piešťanskom Autocampingu Lodenica sa fanúšikovia stretnú v termíne 30. augusta až 1. septembra. Na obľúbenom festivale vystúpi česká folková legenda Jaromír Nohavica.

„Návštevníci nášho festivalu si dlhodobo žiadali, aby na Lodenici vystúpil Jarek Nohavica. A ja som nesmierne rád, že im toto želanie splníme práve v 20. ročníku festivalu,“ neskrýva radosť organizátor Dušan Drobný.

Jaromír Nohavica je najznámejším a najúspešnejším pesničkárom v Česku. Debutoval v roku 1988 albumom Darmoděj. Medzi jeho ďalšie významné nahrávky patria albumy V tom roce pitomém (1990), Mikymauzoleum (1993), Divné století (1996), Moje smutné srdce (2000), Babylon (2003), Ikarus (2008) či Tak mě tu máš (2012). Na Lodenici zaspieva nielen hity, ale aj skladby z nového autorského albumu Poruba, ktorý vychádza v týchto dňoch. Fanúšikovia Jarka Nohavicu si zvykli, že jeho koncerty sú plné prekvapení. Na aktuálnych koncertoch Jarka sprevádza na akordeón a piano vynikajúci muzikant z Varšavy Robert Kusmierski a na perkusie a bicie Pavel Plánka z Plzne.

„Už mnoho rokov sa po tomto svete pohybujem ako človek s gitarou. Je to činnosť, za ktorú dostávam peniaze, aby som si mohol kúpiť krásne knihy, platne, aby som mohol finančne zabezpečiť svojich blízkych, jednoducho, aby som mohol fyzicky aj psychicky žiť. Nie som človek dostredivý, spejúci k jednému bodu, ale skôr odstredivý, ktorý sa prostredníctvom širokej palety skúseností uberá k pravde. Kiežby som nemusel meniť. Život pesničkára nie je pohodlný, ale je úžasný,“ vysvetľuje svoj životný postoj Jaromír Nohavica.

Ostravský muzikant má na konte viaceré hity, medzi nimi Kometa, Ostravo, Ještě mi scházíš či Když mě brali za vojáka. Ako textár je podpísaný pod hitom Lásko, voníš deštěm pre Mariu Rottrovú, spolupracoval aj so skupinou Čechomor či Karlom Plíhalom. Jaromír Nohavica koncertoval v mnohých európskych i svetových mestách vrátane Londýna, Madridu, Bruselu, Berlína, Moskvy či Paríža. Trikrát absolvoval veľké turné po USA a Kanade. Aj keď zásadnú rolu na jeho koncertoch hrajú najmä jeho básnické texty, svojou charizmou dokáže vždy nadchnúť celé publikum bez ohľadu, akým jazykom hovorí. Vracia tak hudbe jej pôvodnú úlohu – komunikovať a prinášať radosť.

Vstupenky na festival sú v predaji v sieti Ticketportal.sk. TASR informovala Nora Krchňáková, PR manažérka agentúry NK Factory.