Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Fest Anča organizuje v Bratislave prvý Animation Meetup

Na archívnej snímke Maroš Brojo. Foto: TASR Martin Turanovič

Podujatie otvorí prednáška Martina Turanského a Mareka Hollého, ktorí vytvorili vizuálne efekty do filmu 8 hlav šílenství režisérky Marty Novákovej.

Bratislava 20. februára (TASR) - Ako sa dá vo filme zo železničného múzea v Českej republike vytvoriť pomocou špeciálnych efektov opustená stanica v Kazachstane? Aj o tom budú rozprávať tvorcovia animovaných filmov na prvom Animation Meetupe, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 22. februára o 19.00 h v priestoroch bratislavského Lab.Café na Námestí SNP.

Podujatie otvorí prednáška Martina Turanského a Mareka Hollého, ktorí vytvorili vizuálne efekty do filmu 8 hlav šílenství režisérky Marty Novákovej. V poslednej, ôsmej kapitole filmu, robili v sérii záberov 3D matte painting a set extension. To znamená, že premenili železničné múzeum Lužná pri Rakovníku na opustenú železničnú stanicu v kazachstanskej stepi. Film získal Cenu českých filmových kritikov za Najlepší audiovizuálny počin roku 2017 a je nominovaný aj na Českého leva.

Tvorbe titulkov bude venovaná prednáška prekladateľky Barbary Ďurčovej. Množstvo slovenských animovaných filmov totiž putuje po medzinárodných festivaloch, takže je dôležité, aby mali vytvorené anglické titulky. Ďurčová ich vytvorila pre desiatky krátkych a celovečerných filmov pre festivaly, kinodistribúciu či zahraničných distributérov digitálneho obsahu. Vytvoriť titulky k filmu neznamená len adekvátne a gramaticky správne preložiť dialógovú listinu. Preto prekladateľka vysvetlí, čo treba brať do úvahy, aby mal film šancu uspieť v zahraničí.

Pravidelné animátorské meetupy, ktoré raz do mesiaca poskytnú tvorcom možnosť stretávať sa, diskutovať, spoznávať sa a navzájom si vymieňať užitočné informácie prostredníctvom prednášok a diskusií, sú iniciatívou organizátorov Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča. "Zameriavať sa budeme na všetky aspekty a druhy animovanej tvorby. Súčasťou prednášok budú úzko špecifické témy zacielené na softvér, tvorivé postupy alebo aj produkciu a financovanie," dodal programový riaditeľ festivalu Fest Anča Maroš Brojo s tým, že témy prednášok si budú vyberať samotní filmári.

TASR informovala Mária Hejtmánková, PR manažérka festivalu Fest Anča