Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V SR sa Febiofest mení z prehliadky na medzinárodný filmový festival

Na snímke riaditeľ MFF Praha - Febiofest Fero Fenič Foto: TASR/\Štefan PUškáš

Jubilejný Febiofest sa bude konať od 15. marca do 14. apríla v siedmich slovenských mestách.

Bratislava 5. marca (TASR) - Febiofest na Slovensku sa mení z prehliadky na medzinárodný filmový festival. V Bratislave o tom dnes informovali na tlačovej konferencii, na ktorej si na začiatky prehliadky zaspomínali jej organizátori a predstavili program 20. ročníka Febiofestu. "Som strašne rád a som v podstate aj prekvapený, že sa mi podarilo z tej malej akcie vybudovať taký veľký festival, ktorý sa dožíva 20 rokov," uviedol Fero Fenič, riaditeľ MFF Praha - Febiofest. Zároveň priznal, že mal obdobia, keď chcel s festivalom skončiť. "Tie mám stále, pretože za tých 20 rokov sa nič nezmenilo, každý rok začíname od nuly," doplnil k podujatiu, ktoré sa snaží prebudiť záujem divákov o slovenské a české filmy a prináša ich aj do regiónov.

Ako ďalej prezradil Fenič, tohtoročným hosťom Slovenského dňa na pražskom festivale bude herečka Zdena Studenková. "Bude mať svoju malú retrospektívu v pondelok 18. marca," oznámil s tým, že slovenskú tvorbu bude na festivale reprezentovať aj nový film Miry Fornay Môj pes Killer či snímka Výstava režisérov Andreja Kolenčíka a Petra Begányiho v súťaži stredometrážnych počinov. Program českého Febiofestu (14.3.- 22.3.) ponúkne 190 filmov, celkovo 554 projekcií v ČR v 36 sálach. "Kvalita programovej dramaturgie tento rok asi dosiahla svoju vrcholnú úroveň a festival sa môže už teraz merať s akýmkoľvek významným festivalom v Európe," dodal Fenič.



Na Slovensku tradíciu Febiofestu udržiava Asociácia slovenských filmových klubov, ktorá festival organizuje dnes už bez dramaturgickej spolupráce s českým podujatím a so samostatným financovaním. Slovenský Febiofest tento rok predstaví v priebehu jedného mesiaca 129 dlhometrážnych, krátkometrážnych, dokumentárnych, hraných i animovaných filmov v 14 programových sekciách. Na divákov čaká 38 slovenských titulov a štyri svetové slovenské premiéry.

Na snímke riaditeľ MFF Febiofest v SR Peter Dubecký.
Foto: TASR/štefan Puškáš
Zásadnú novinku slovenského Febiofestu - Súťaž krátkych filmov krajín V4 predstavil pre TASR Peter Dubecký. "Po prvý raz to nie je prehliadka, ale je to festival, keďže máme medzinárodnú súťaž hraných, dokumentárnych, animovaných filmov do 30 minút," komentoval zmenu a exkluzívny výber 20 filmov, ktoré vznikli počas uplynulých 24 mesiacov v krajinách vyšehradského zoskupenia. Ako ďalej vysvetlil riaditeľ slovenského Febiofestu, ocenenie pre najlepší krátky film V4 spojené s finančnou prémiou 3000 eur udelí trojčlenná medzinárodná porota. Tvoria ju český režisér a dokumentarista Vít Janeček, poľský filmový historik a kritik Maciej Gil a za Slovensko scenárista, producent, režisér a dramaturg Marián Urban. Za slovenskú kinematografiu bude súťažiť päť kandidátov. Jeden z 20 súťažných filmov získa tiež Cenu divákov.


Na festivale, ktorý pracuje s rozpočtom do 75.000 eur, nebudú chýbať ani profilové sekcie, ktoré uvedú tvorbu rakúskeho filmára Michaela Hanekeho, maďarského tvorcu Bence Fliegaufa a nestora českej kinematografie Jiřího Menzela.

Jubilejný Febiofest sa bude konať od 15. marca do 14. apríla v siedmich slovenských mestách. V Bratislave ho slávnostne otvorí film režisérky a scenáristky Miry Fornay Môj pes Killer, ktorý si z tohtoročného MFF Rotterdam odniesol hlavnú cenu - Hivo Tiger Award. Febiofest potrvá v hlavnom meste (Kino Lumiére, Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4 - priestor súčasnej kultúry, FK 35_mm VŠMU) do 21. marca. Časť programu sa následne presunie do Trenčína, Banskej Bystrice, Martina, Prievidze, Trnavy a Prešova.