Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Febiofest oslávi 20. výročie vzniku ASFK a 50 rokov SFÚ

Febiofest potrvá v hlavnom meste (Kino Lumiére, Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4 - priestor súčasnej kultúry, FK 35_mm VŠMU) do 21. marca.

Bratislava 11. marca (TASR) - V piatok 15. marca otvoria v Bratislave jubilejný 20. ročník Febiofestu. Počas medzinárodného filmového festivalu oslávia okrúhle výročia aj dve významné inštitúcie, ktoré za týmto podujatím stoja od počiatku - hlavný organizátor Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) i spoluorganizátor Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Klubový jukebox a filmová Noc s Febiofestom budú príležitosťou osláviť 20. výročie založenia ASFK. "Klubový jukebox je novou sekciou v programe, jej obsah exkluzívne vyberali diváci filmových klubov a artkín," uviedla pre TASR Eva Rebollo z ASFK. "Sami diváci si hlasovaním vyberali z dvadsiatky najúspešnejších titulov, ktoré ASFK v priebehu 20 rokov priniesla do kín a vybrali si päticu najväčších klubových hitov," dodala. Medzi piatimi snímkami na želanie divákov uvedie festival v novej sekcii napríklad kultový film Adamove jablká režiséra Andersa Thomasa Jensena, Dom obesenca režiséra Emira Kusturicu či snímku Zrkadlo režiséra Andreja Tarkovského.

Slovenský filmový ústav si na tohtoročnom Febiofeste pripomenie 50. výročie vzniku uvedením filmu Panna zázračnica režiséra Štefana Uhra. Ten snímku nakrútil podľa rovnomennej novely významného slovenského spisovateľa Dominika Tatarku, jeho sté výročie narodenia si slovenská kultúrna verejnosť tiež pripomína tento rok. Zreštaurovanú verziu filmu Panna zázračnica uvedie festival v digitálnej 2K kvalite v Kine Lumiére v pondelok 18. marca o 18.00 hodine.

Febiofest potrvá v hlavnom meste (Kino Lumiére, Mladosť, Artkino za zrkadlom, A4 - priestor súčasnej kultúry, FK 35_mm VŠMU) do 21. marca. Divákom ponúkne 129 filmov v 14 sekciách, 38 slovenských filmov z toho štyri v svetovej premiére. Časť programu sa následne presunie do Trenčína, Banskej Bystrice, Martina, Prievidze, Trnavy a Prešova.