Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Febiofest Bratislava otvorí čerstvá držiteľka Českého leva S. Peková

Na snímke umelecký riaditeľ filmového festivalu Febiofest Bratislava 2024 Ondrej Starinský. Foto: TASR - Dano Veselský

Účasť na MFF Febiofest a Visegrad Film Forum prijal aj Eric Toledano (Nedotknuteľní). Známy francúzsky režisér predstaví nekorektnú francúzsku komédiu Ťažký rok.

Bratislava 13. marca (TASR) - Medzinárodný filmový festival (MFF) Febiofest Bratislava otvorí v stredu čerstvá držiteľka Českého leva Simona Peková. Festival, ktorý do 19. marca premietne v kine Lumiére vyše 70 snímok, oficiálne odštartuje česká snímka Prišla v noci.

"Je to zaujímavý žánrový počin v česko-slovenskej kinematografii, ide o home-invasion horor, možno triler, spojený miestami s absurdnou komédiou," povedal pre TASR riaditeľ festivalu Ondrej Starinský k čiernej komédii o nečakanej návšteve svokry, ktorá získala počas uplynulého víkendu české filmové ceny za najlepšiu réžiu a najlepšiu herečku.

Aj nasledujúce festivalové dni budú patriť výrazným menám a oceneným snímkam. "Vo štvrtok odpremiérujeme čerstvého oscarového víťaza Zóna záujmu britského režiséra Jonathana Glazera, ktorý originálnym pohľadom nazerá na tému holokaustu. Zlatú sošku získal v dvoch kategóriách - za najlepší medzinárodný film a najlepší zvuk," pripomína Starinský.

Účasť na MFF Febiofest a Visegrad Film Forum prijal aj Eric Toledano (Nedotknuteľní). Známy francúzsky režisér predstaví nekorektnú francúzsku komédiu Ťažký rok, ktorú nakrútil so svojím režisérskym kolegom Olivierom Nakacheom. "Zábavná snímka zoznámi divákov so zadlženými kamarátmi Albertom a Brunom. Dvojica nemá ani kde bývať, no nájde príležitosť k nečestným kšeftíkom a neskôr aj lásku a energiu k novým začiatkom," približuje festival.

Premietne aj film Manželia Stodolovci z dielne českého dokumentaristu Petra Hátleho. "Jeho debut v rámci hraného filmu, prináša temnú love story inšpirovanú reálnou manželskou dvojicou sériových vrahov," uvádzajú organizátori festivalu k snímke, ktorej dej sa odohráva na vidieku, kde manželský tím Jaroslav a Dana Stodolovci vraždí osamelých seniorov, o ktorých spoločnosť stratila záujem. Na otázky, čo ľudí priťahuje k téme skutočných zločinov a ako s takýmto obsahom pracujú samotní tvorcovia, sa pokúsi odpovedať režisér Petr Hátle po projekcii filmu.

Starinský upozorňuje aj na archívnu sekciu, v ktorej Febiofest vráti na plátno kultový film Davida Lyncha Duna z roku 1984, považovaný za jeden z najambicióznejších filmových projektov minulého storočia. Fantasy sága, do ktorej spracovania sa Lynch pustil v 80. rokoch, sa výrazne odlišovala od jeho predchádzajúcich diel. "A to nielen v obsahu, ale aj v štýle a atmosfére," poznamenáva festival.

Febiofest Bratislava organizuje Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Návštevníkov festivalu čaká i bohatý sprievodný program. Viac informácií o 31. ročníku podujatia nájdu záujemcovia na www.febiofest.sk.