Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

Do expozícií Baníckeho múzea v Gelnici sa návštevníci nedostanú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remiaš

Kvôli počasiu múzejníci rekonštrukčné práce odložili, počítajú však s tým, že ich stihnú do mája.

Gelnica 29. februára (TASR) – Expozície Baníckeho múzea v Gelnici sú od jesene minulého roka zatvorené. Dôvodom je, že pre chladné počasie tam nemôžu vykonať rekonštrukčné práce.

Minulý rok múzejníci vrátili do Spišského múzea v Levoči výstavu Levočská biela pani, ktorá bola v Gelnici vystavená do konca septembra. „Chceli sme vymaľovať expozície, avšak nastali zimné mesiace a priestory nie sú temperované, preto sme to nemohli zrealizovať. Budova je kamenná, čakáme na lepšie počasie,“ uviedla pre TASR referentka Baníckeho múzea v Gelnici Darina Demková.

„Počítame s tým, že expozície by mohli byť vymaľované do mája, keď začíname pripravovať expozície do nového šatu, lebo v auguste chystáme veľké a významné 9. stretnutie banských miest a obcí Slovenska,“ uviedla Demková.

Po rekonštrukcii priestorov plánujú v múzeu výstavu Hornouhorská banská cesta, ktorá bude doplnená o banícke zbierky múzea. Súčasťou výstavy budú podľa Demkovej sprievodné akcie zamerané na bane, ktoré sa nachádzajú v regióne. „Veľmi zaujímavá bude výstava svietidiel, ktorá bude dokumentovať ich vývoj v baniach,“ priblížila Demková.

Banícke múzeum má stále expozície, ktoré sú zamerané napríklad na vývoj banskej techniky. „Máme veľmi cenné zbierky, ako je napríklad obraz Smrť baníka od Júliusa Szenta Istványho z roku 1928 alebo socha Madony s dieťaťom približne z roku 1400 od neznámeho autora. Zaujímavé sú drevené modely, ktoré slúžili na vyťahovanie rudy z bane na povrch. V expozícii máme i vchod do bane v skutočnej veľkosti. Je to lákadlo hlavne pre malých návštevníkov,“ povedala Demková s tým, že po rekonštrukcii sa v máji zapoja do celoslovenského podujatia Noc múzeí.

Banícke múzeum v Gelnici spravuje mesto a ročne ho navštívi približne 2000 ľudí.