Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Ekotopfilm - Envirofilm 2018: Tieto filmy si nenechajte ujsť

Foto: Ekotopfilm - Envirofilm

Medzinárodný festival filmov Ekotopfilm – Envirofilm pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.

Bratislava 20. apríla (OTS) - Festival predstaví za jediný týždeň 86 filmov z 33 krajín. Aktuálny ročník sa uskutoční od 30. apríla do 4. mája 2018. Ponuka filmov je tento rok skutočne zaujímavá a my sme pre vás vybrali tie, ktoré sa určite oplatí vidieť.

Z prihlásených vyše 1300 dokumentárnych filmov sa do súťaže dostal výber 86 najlepších filmov. Ich prehliadka, ako aj sprievodný program sú určené pre širokú verejnosť a vstup je voľný! Témy, ktoré filmy spracúvajú sú ako každý rok rôznorodé. Silné zastúpenie majú aj slovenskí filmári. Na festivale dostane priestor aj posledný z trilógie Tajomné Karpaty režiséra Erika Baláža, film Živá rieka. Slovenskú premiéru na festivale bude mať životopisný film Jane, ktorý dokumentuje výskum šimpanzov pod vedením Dr. Jane Goodall. Silné príbehy zahraničných i domácich tvorcov budú opäť inšpiráciou pre návštevníkov, ako zmeniť Zem na lepšie miesto pre život.

Chceli by ste vedieť, aké argumenty majú lesníci, keď sa stretnú pri jednom stole s ochranármi z kampane #mysmeles? Príďte sa pozrieť na diskusiu, kde predstavia zástupcovia oboch strán svoj pohľad na stav slovenských lesov. Nájde sa riešenie pre naše prírodné dedičstvo? Aká je kvalita vody v Bratislavskom kraji? Ako plánujú kompetentní riešiť kontaminovanú spodnú vodu v bratislavskej Vrakuni? Popri vášnivých diskusiách vás naopak pobaví, ako sme v rámci našej kampane zmenili literárne diela slávnych autorov, ak by reflektovali súčasný zhoršujúci sa stav životného prostredia. Uvidíte ich na výstave v bratislavskom Hoteli Tatra.

Prinášame 10 filmových tipov, ktoré si určite nenechajte ujsť!

Celý filmový a sprievodný festivalový program nájdete na: www.ekotopfilm.sk

BIELE ŠÁLKY UŽ NETREBA | ENOUGH WHITE TEACUPS

RÉŽIA / DIRECTOR: MICHELLE BAUER CARPENTER
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: SPOJENÉ ŠTÁTY / UNITED STATES
MINUTÁŽ / DURATION: 59

Film oboznamuje s najinovatívnejšími víťazmi dizajnérskej ceny INDEX, ktorí predstavili svoje dizajnové riešenia v oblastiach bývania, predchádzania slepoty, likvidácie nášľapných mín, distribúcie vakcín a krvi do odľahlých oblastí, čistenia oceánov, či pomoci ako zabrániť úmrtnosti novorodencov a matiek. Všetky projekty stoja na princípoch sociálnej, ekonomickej a ekologickej udržateľnosti.




SPOLU! | TOGETHER!

RÉŽIA / DIRECTOR: GÜLDEM DURMAZ
ROK / YEAR: 2016
ŠTÁT / STATE: BELGICKO / BELGIUM
MINUTÁŽ / DURATION: 22

Vo svojej podstate optimistický film, ktorý predstavuje inovatívne, kreatívne a udržateľné iniciatívy z celého sveta, ktoré sú na hony vzdialené fatalistickým a skostnateným názorom. Vo filme účinkujú Rob Hopkins, ktorý rozbehol iniciatívu Towns in Transition (Mestá v prechode), občania, podnikatelia a vizionári, ktorí rozprávajú o ich úsilí ako kolektívne dosiahnuť iný a lepší spôsob života a o tom, ako vidia budúcnosť našej planéty. Film sa premieta na 5 obrazovkách v múzeu a môžeme ho sledovať na jednej tak, že obrazovky sú usporiadané v tvare kríža.



JANE | JANE

RÉŽIA / DIRECTOR: BRETT MORGEN
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO / UNITED KINGDOM
MINUTÁŽ / DURATION: 90

Známy režisér Brett Morgen, nominovaný na Oscara a Emmy použil z archívov National Geographic poklad, ktorý tam ležal 50 rokov a ešte nikdy ho nikto nevidel. Zábery 16 mm filmu umožňujú vidieť priekopnícku ochranárku Jane Goodall v celkom novom svetle. Film rozpráva jej životný príbeh, ktorý sa začal v roku 1960 príchodom 26 ročnej Britky do odľahlej oblasti severozápadnej Tanzánie, aby tu viedla štúdiu o šimpanzoch.



PYTLIACKE PODSVETIE | THE POACHER'S PIPELINE

RÉŽIA / DIRECTOR: PHIL REES
ROK / YEAR: 2016
ŠTÁT / STATE: SPOJENÉ ŠTÁTY / UNITED STATES
MINUTÁŽ / DURATION: 48

Priekopnícky dokumentárny film odhaľuje globálny syndikát, ktorý je hnacím motorom nelegálneho zabíjania nosorožcov. Na čiernom trhu je ich roh jedným z najviac obchodovaných artiklov. Hlavné zločinecké syndikáty s ním obchodujú rovnako ako s drogami a zbraňami. Čína vyhlásila svoj plán zakázať domáci komerčný obchod so slonovinou a rohmi za účelom ochrany ohrozených afrických druhov zvierat.



SLAMKY | STRAWS

RÉŽIA / DIRECTOR: LINDA BOOKER
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: SPOJENÉ ŠTÁTY / UNITED STATES
MINUTÁŽ / DURATION: 33

Silný dokumentárny film o plastových slamkách a iných formách plastového odpadu, ktorý sa dostáva do našich vodných tokov a oceánov. Predstavuje jednotlivcov, skupiny a firmy po celom svete, ktoré sa snažia pomocou výchovy, osvety, spolupráce a rozvoja politiky znižovať používanie plastových slamiek využitím ich neplastových náhrad.



KONIEC LOVCOV V GRÓNSKU | THE LAST ICE HUNTERS

RÉŽIA / DIRECTOR: JURE BRECELJNIK , ROŽLE BREGAR
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: SLOVINSKO / SLOVENIA
MINUTÁŽ / DURATION: 71

20 000 kilometrové pobrežie východného Grónska obýva len 3000 ľudí. Je to jedno z najmenej zaľudnených miest našej planéty. V tomto prostredí žijú najunikátnejšie kultúry lovcov sveta. Veľa sa tu ale zmenilo a výdobytky moderného sveta dorazili až sem. Avšak korene tejto kultúry siahajú hlboko a sú stále silné. Aj keď sú lovci pilierom spoločnosti, ich status ekonomickej základne spoločnosti je vážne podkopávaný.



PO ZÁRUKE | EXPIRED

RÉŽIA / DIRECTOR: KIERAN KOLLE
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: NÓRSKO / NORWAY
MINUTÁŽ / DURATION: 52

Potravinový odpad predstavuje pre Nórsko, malú zato bohatú krajinu, obrovský problém, kde štvrtina potravín končí v smetnom koši. Štyria mladí aktivisti si dajú si sľub, že sa budú stravovať počas cyklovýletu len jedlom po záruke zo supermarketov, a čoskoro zistia, že vďaka potravinovému odpadu môžu žiť ako králi. Čo to ale vypovedá o ich krajine a našom spôsobe života?



AMAZÓNIA POD KOPYTAMI DOBYTKA | GRAZING THE AMAZON

RÉŽIA / DIRECTOR: MARCIO ISENSEE E SÁ
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: BRAZÍLIA / BRAZIL
MINUTÁŽ / DURATION: 49

V brazílskej Amazónii je teraz 85 miliónov kráv, tri na každého obyvateľa. V sedemdesiatych rokoch tu neboli takmer žiadne kravy a dažďový prales bol neporušený. Odvtedy zmizla časť o veľkosti Francúzska, z ktorej sa 66% transformovalo na pastviny... V súčasnosti sa stádo dobytka stalo hospodárskym a kultúrnym symbolom Amazónie, ktorý silní politici obhajujú.



ŽIVÁ RIEKA | THE LIVING RIVER

RÉŽIA / DIRECTOR: ERIK BALÁŽ
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: SLOVENSKO / SLOVAKIA
MINUTÁŽ / DURATION: 52

Je začiatok mája. Hučiaca riava, napájaná topiacim sa snehom, mení smaragdovú vodu horských plies na bielu penu. Stovky prameňov krištáľovo čistej vody sa v tatranskej divočine postupne zlievajú, aby vytvorili jednu z posledných divokých riek strednej Európy. Rieka Belá je chladná, dravá a nebezpečná, no je aj bohatá, štedrá a slobodná. Vytrvala, aby nám pripomenula, ako vyzerajú živé rieky.



PIESOČNÁ KRAJINA - AUSTRÁLIA, PÚŠTNY KONTINENT | PLANET SAND - AUSTRALIA, THE DESERT CONTINENT

RÉŽIA / DIRECTOR: QUINCY RUSSELL
ROK / YEAR: 2017
ŠTÁT / STATE: FRANCÚZSKO / FRANCE
MINUTÁŽ / DURATION: 52

Austrália zažíva nárast extrémov vo forme piesočných búrok, požiarov v buši, prívalových záplav, extrémnych teplôt, chudobnej pôdy, nedostatku pitnej vody, a to nárastom teploty o 0.9°C od roku 1910 a každodenným bojom s klimatickými zmenami. Obyvatelia musia týmto zmenám čeliť. Situácia je taká vážna, že vláda vyslala k Aborigincom vedcov, aby sa s nimi podelili o ich vzácne know-how - ako v extrémnych podmienkach prežiť.