Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

E. Béartová sa rada zúčastní Art Film Festu ako členka poroty

Francúzska herecká hviezda Emmanuelle Béartová si na 20. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest 2012 prevzala ocenenie Hercova misia a na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach 17. júna 2012 pripevnila mosadznú tabuľku so svojím menom. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Povedala to na dnešnej tlačovke počas medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, na ktorom si v sobotu (16. 6.) prevzala kryštálovú repliku prestížneho ocenenia Hercova misia.

Trenčianske Teplice 17. júna (TASR) – Francúzska herecká hviezda Emmanuelle Béartová sa stala herečkou viac-menej náhodou. Do 15 rokoch nevidela žiadny film, pretože bývala v strede Francúzska, kde neboli žiadne kiná. Už o dva roky neskôr sa herectvo stalo jej životnou láskou. Povedala to na dnešnej tlačovke počas medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, na ktorom si v sobotu (16. 6.) prevzala kryštálovú repliku prestížneho ocenenia Hercova misia. Originál pripevní dnes o 17.30 na most vo Festivalovom parku.

„Nechcela som byť herečka, začala som náhodou v 17. rokoch a pokračovala som kvôli láske. Do herectva som sa zaľúbila preto, lebo som poznala množstvo zaujímavých režisérov - osobnosti tvoriace filmovú novú vlnu. Tí ma sformovali nielen ako herečku, ale aj ako ženu. Čím viac času uplynulo, tým som viac do herectva zaľúbená a tým som viac nadšená touto prácou,“ priblížila Béartová s tým, že hoci je na Slovenskú prvý raz, okamžite sa jej zapáčilo a bola dojatá atmosférou festivalu. „Pokiaľ ma niekedy pozvete na festival ako členku poroty, rada prídem,prisľúbila.

Tu bude player


Ako dodala, jej šťastím je, že je často na scéne – v divadle, ktoré je rovnako jej veľkou vášňou. „Toto povolanie robím preto, že som večná cestovateľka, som zvedavá a zdá sa mi, že to nemá koniec. Mám dojem, že nadišiel čas zbierania cien. Počas roka som získala ceny v Moskve, Francúzsku a teraz tu. Je to preto, že starnem. Často si hovorím, že odídem a budem chovať ovce a pestovať mrkvu a zemiaky. Herectvo je však tak silné, že to neurobím,“ dodala s úsmevom.

Béartová je iba treťou herečkou, ktorá má Strieborného medveďa z Berlína, Európsku filmovú cenu za film 8 žien a zároveň získala aj Hercovu misiu. Stvárnila množstvo filmových postáv, za filmy Zakázaná láska a Utajená láska získala v roku 1984 Cézara, po boku Pierra Richarda si zahrala v komédii Naľavo od výťahu a v roku 1996 hrala spolu s Tomom Cruisom, Jeanom Renom a Jonom Voightom v Mission: Impossilble.