Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Dokument o pôrodoch na Slovensku uvedú na festivale dokumentov

Foto: TASR/AP

Lístky na premiéru filmu o pôrodoch na Slovensku sa vypredali za jeden deň, festival preto pridáva ďalšiu projekciu v utorok 17. októbra.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Celovečerný debut Zuzany Límovej Medzi nami (2016), proti ktorému sa postavilo na odpor štátne zdravotnícke zariadenie, dnes uvedie 18. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet. Lístky na premiéru filmu o pôrodoch na Slovensku sa vypredali za jeden deň, festival preto pridáva ďalšiu projekciu v utorok 17. októbra. "Pre veľký divácky záujem sme sa rozhodli film zaradiť do programu o 20.45 v Kine Lumiére namiesto plánovanej projekcie víťazného diváckeho filmu," uvádza Jedensvet.sk.

Viac ako hodinový dokument odkrýva bežnú rutinu pôrodných sál a spochybňuje pôrod ako "najšťastnejší moment v živote ženy". Medzi nami (Before I Met You) zaznamenáva snahu žien udržať si vlastnú dôstojnosť a ponúka svedectvá tých, ktoré v sebe našli odvahu prehovoriť. Doplňujú ich zábery zachytené počas všedných dní v štátnej pôrodnici a rozhovory s personálom. "V našich pôrodniciach sa radosti materstva môžu ľahko premeniť v opak. Izolované od svojich blízkych ženy zápasia s prísnym režimom, osamelosťou a ťažko pochopiteľnými praktikami," hovorí nezávislá novinárka a filmárka, ktorá odkryla svet za zatvorenými dverami pôrodníc, kam je zvyčajne dovolené vstúpiť iba budúcim mamičkám.

Límová chce svojím filmom otvoriť verejnú diskusiu o živej téme slovenského pôrodníctva aj zdravotníctva ako takého. "Veľmi by som si priala, aby sa v tejto diskusii prestala spoločnosť deliť na rôzne tábory, napríklad matky verzus zdravotníci alebo matky s pozitívnou skúsenosťou verzus matky so zlou skúsenosťou, pretože to nie je podstatné pre výsledok. Podstatné je to, aby všetci videli, že zmena je potrebná a bude dobrá pre každého, koho sa týka," uviedla pre TASR.

Na snímke, ktorú premietne festival v Rumunsku a uvidia ju tiež diváci v Taliansku, Česku i Chorvátsku, pracoval medzinárodný tím. K slovenskej režisérke sa pridala kameramanka Selina Becker z Nemecka a strihačka Morgana Tinebra z Talianska. O zvuk a hudbu sa postarali študenti VŠMU a snímku konzultovali filmári z celého sveta. "Medzinárodný tím filmu veľmi pomohol, naša kameramanka nevie ani slovo po slovensky, dokázala v priestore pozorovať, ale nerozumela tomu, čo je povedané, tým pádom si všímala úplne iné veci ako ja. Strihačka bola spočiatku presvedčená, že toto sa deje iba v postkomunistických krajinách a potom v procese práce na filme zistila, že aj v Taliansku existujú fóra, kde riešia ženy túto tému," komentovala 33-ročná dokumentaristka a matka genézu filmu, ktorý produkovala medzinárodná škola ZeLIG - School for Documentary, Television and New Media v talianskom Bolzane. "Téma sa týka celej spoločnosti, nielen žien a ich detí. Pôrodnica je výkladná skriňa nemocnice, ak toto je naša výkladná skriňa, myslím, že by sme mali porozmýšľať," uzavrela Zuzana Límová.