Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do Nižného Hrušova sa po roku opätovne vráti Zemplínska ostrá kosa

Na Zemplínskej ostrej kose v Nižnom Hrušove si budú môcť po roku zasúťažiť opätovne muži, ako aj ženy.

Nižný Hrušov 3. mája (TASR) - Obec Nižný Hrušov v okrese Vranov nad Topľou sa stane 19. mája tohto roka opätovne dejiskom súťaže v tradičnom kosení trávy ručnou kosou. Na treťom ročníku Zemplínskej ostrej kosy si zmerajú svoje sily domáci kosci, ako aj súťažiaci z Horehronia, Abova, Oravy, Liptova, Šariša, Považia, Turca a Hornej Nitry.

Ako TASR informoval Juraj Barkóci z organizačného týmu pripravovaného podujatia, súťaž v Nižnom Hrušove je súčasťou slovenskej koseckej ligy, ktorá odštartuje prvým súťažným podujatím 12. mája tohto roku v Prašníku v okrese Piešťany.

"Na Agrokomplexe v Nitre, 24. a 25. augusta, súťaž vyvrcholí jej celkovým vyhodnotením, exhibičným kosením, školou kosenia ako aj ďalšími sprievodnými akciami," doplnil Barkóci.

Ako ďalej uviedol, na Zemplínskej ostrej kose v Nižnom Hrušove si budú môcť po roku zasúťažiť opätovne muži, ako aj ženy. "Ženská kategória, tá kosí plochu s rozlohou 25 štvorcových metrov, podobne ako aj mužská kategória do 18 rokov. Starší muži do 60, ako aj nad 60 rokov kosia 50, súťažné družstvá 100 štvorcových metrov."

O celkovom umiestnení jednotlivcov a družstiev rozhodne v súťaži podľa Barkóciho predovšetkým čas, za ktorý pokosia vytýčenú plochu. Tohtoročnou novinkou v pravidlách je pridávanie trestných sekúnd súťažiacim v prípade, ak ich pokos nebude mať požadovanú kvalitu.

Súčasťou Zemplínskej ostrej kosy bude okrem spomínanej súťaže aj kultúrny program v podobe vystúpenia viacerých speváckych skupín. Podujatie organizuje Slovenský kosecký spolok, miestna organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku, obecná samospráva, Poľnohospodárske družstvo Nižný Hrušov, ako aj Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou.