Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Výberová komisia odporúča za generálneho riaditeľa SND M. Chudovského

Kandidát na šéfa SND Marián Chudovský Foto: TASR/Michal Svítok

Návrh komisie ešte podlieha schváleniu ministrom kultúry Marekom Maďaričom (Smer-SD).

Bratislava 13. júna (TASR) – Režiséra Mariána Chudovského odporúča výberová komisia na post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND). Oznámila to po dnešnom druhom kole výberového konania generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka na Ministerstve kultúry SR a zároveň predsedníčka výberovej komisie Janka Motyčková. Návrh komisie ešte podlieha schváleniu ministrom kultúry Marekom Maďaričom (Smer-SD).

„V prospech tohto kandidáta rozhodlo viacero parametrov, jednak to bola jeho predchádzajúca skúsenosť z pôsobenia v SND, chceli sme od kandidátov v dnešnom druhom kole počuť viacero podkladov ohľadom tematických okruhov, ktoré sme im predložili, chceli sme počuť mená spolupracovníkov, aj tie zohrali svoju úlohu. Pán Chudovský predstavil tím svojich spolupracovníkov, sú to renomované mená, veľmi uznávané tak na Slovensku, ako aj v európskom kontexte. Rozhodla predstava o ďalšom smerovaní divadla, poznanie procesov v divadle aj marketingová stratégia, je to komplex rôznych vecí, ktoré presvedčili komisiu,“ uviedla Motyčková pre TASR.

Tu bude player


„Marián Chudovský získal potrebných sedem z 11 hlasov. Rozhodnutie výberovej komisie som oznámila ministrovi kultúry, ktorý prijme pána Chudovského v najbližších dňoch,“ dodala predsedníčka komisie.

Výberová komisia vypočula v dňoch 28. a 29. mája osem kandidátov, ktorí splnili podmienky na túto funkciu. Boli nimi herec Ľubomír Gregor, operný režisér Marián Chudovský, dirigent Peter Feranec, dramaturg Peter Kováč, manažér Marián Ostatník, šéfdirigent Moravského divadla v Olomouci Miloslav Oswald, dirigent a hudobný skladateľ Anton Popovič a technicko-prevádzkový riaditeľ SND Milan Vajdička, ktorý je v súčasnosti poverený vedením našej prvej divadelnej scény. Chudovský a Popovič s najvyšším počtom hlasov postúpili do dnešného druhého kola, kde potreboval úspešný kandidát získať sedem hlasov v 11-člennej komisii.

Dnešné výberové konanie bolo druhým po odstúpení z postu generálneho riaditeľa Ondreja Šotha, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť. Šoth požiadal 20. septembra minulého roka vtedajšieho ministra kultúry Daniela Krajcera o uvoľnenie z funkcie. Deň na to poveril Krajcer dočasným vedením divadla štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa Milana Vajdičku. Prvý konkurz na generálneho riaditeľa SND sa uskutočnil 8. marca, neuspel v ňom ani jeden zo siedmich kandidátov.