Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

M. LASICA: Dlhšie ako Art Film je už iba Matica slovenská a bryndza

Na snímke prezident Art Film Fest Milan Lasica počas tlačovej konferencie k 20. výročiu MFF Art Film Fest 5. júna 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Týmito slovami dnes večer slávnostne otvoril jubilejný ročník festivalu jeho prezident Milan Lasica.

Trenčianske Teplice 16. júna (TASR) – Ak niečo trvá 20 rokov, dá sa hovoriť o pevnej tradícii. Medzinárodný filmový festival Art Film Fest už toľko má a dlhšie existuje už iba Matica slovenská a bryndza. Týmito slovami dnes večer slávnostne otvoril jubilejný ročník festivalu jeho prezident Milan Lasica.

"Pozeral som si historický kalendár a hľadal som čo významné sa udialo v deň vzniku Art Film Festu 14. júna 1992. Zistil som, že v Európe a vo svete sa vtedy nič dôležitejšieho, ako Art Film Fest neudialo," zvýraznil s úsmevom význam festivalu jeho viceprezident Peter Hledík.

Zlatú kameru si prevzal počas slávnostného otvorenia slovenský kameraman Dodo Šimončic. Za vyše tridsať rokov má na svojom konte približne 60 filmov a 50 televíznych inscenácií. Art Film Fest na jeho počesť uvedie v programe jeho kameramanský debut Sladké hry minulého leta (1969) režiséra Juraja Herza.

Ďalším velikánom svetovej kinematografie, ktorý sa od dnes hrdí prestížnym ocenením Zlatá kamera, je ruský režisér Andrej Michalkov Končalovský, Patrí medzi najslávnejších ruských režisérov všetkých dôb. Prerazil nielen v sovietskom filme, ale aj v Hollywoode.

Krištáľovú kópiu ocenenia Hercova misia si tento rok na úvod festivalu prevzala francúzska herečka Emmanuelle Béartová. "Nikdy netreba zapredať dušu diablovi a preto aj ja cestujem po podobných podujatiach," povedala Béartová, ktorá sa stala herečkou napriek tomu, že do 15-tich rokov nevidela ani jeden film. Originálnu tabuľku pripevní francúzska herecká hviezda na most vo Festivalovom parku v nedeľu (17. 6.) popoludní.

Význam festivalu ocenili v jeho úvode nielen primátori oboch organizátorských miest Štefan Škultéty (Trenčianske Teplice)a Richard Rybníček (Trenčín), ale i minister kultúry Marek Maďarič, ktorý vyzdvihol i skutočnosť, že Art Film Fest je podporený aj z verejných zdrojov.