Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Oľhová, Pauhofová a Bršlík sa spojili v projekte Labutia pieseň

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Inscenácia spája piesne s autorským textom dramatičky Jany Bodnárovej, ktorá do nej napísala dialógy medzi matkou a ťažko chorou dcérou.

Bratislava 25. marca (TASR) - Herečky Jana Oľhová, Táňa Pauhofová a tenorista Pavol Bršlík s klaviristom Róbertom Pechancom sa spojili v novom projekte režiséra a performera Petra Mazalána. Výsledkom je divadelná inscenácia s názvom Schwanengesang D957/Labutia pieseň. Spracúva rovnomenný piesňový cyklus Franza Schuberta. TASR o tom informovala PR manažérka Jana Alexová.

Mazalánov autorský projekt vychádza zo skutočného príbehu jeho sestry. Inscenácia citlivým a dokumentárnym spôsobom zobrazí osud 35-ročnej ženy s rakovinou prsníka a zároveň matky autistického dieťaťa. "Mám rád dokumentárne divadlo. Vidím v ňom cez jeho autenticitu a apelatívnosť veľký zmysel. Moja sestra má autistického syna - Felixa. Práve on sa stal mojou inšpiráciou pri prvom väčšom diele s názvom Winterreise/Zimná cesta, ktoré zarezonovalo. Koncipoval som ho ako púť opusteného človeka, ktorý ide svetom, nerozumie mu a nie je pochopený," približuje Mazalán, ktorý sa pri tvorbe autorských projektov od začiatku snažil inšpirovať udalosťami, javmi a príbehmi zo svojho bezprostredného okolia. Felixom, chlapcom s poruchou autistického spektra, bolo inšpirované aj dielo s názvom Kindertotenlieder/Pieseň o mŕtvych deťoch, ktoré malo premiéru vlani, tento rok ho nominovali na Grand Prix festivalu Nová dráma.

"Najnovší projekt Schwanengesang D957/Labutia pieseň vyplynul zo sestrinej diagnózy - diagnózy s číslom D957 - rakoviny prsníka. Ona súhlasila, že ak má dielo pomôcť uvedomiť si dôležitosť prevencie, bude ochotná svoj príbeh zdieľať," hovorí Mazalán o projekte koncipovanom ako inscenovaný koncert. V podaní svetového slovenského tenoristu Pavla Bršlíka s klavírnym sprievodom Róberta Pechanca zaznejú piesne Franza Schuberta z cyklu Schwanengesang. Chorú mladú ženu stvárni Táňa Pauhofová, jej matku Jana Oľhová.

Motívmi Schubertom zhudobnených básní sú túžba po živote, odchody a hľadanie milovaného človeka. Inscenácia spája piesne s autorským textom dramatičky Jany Bodnárovej, ktorá do nej napísala dialógy medzi matkou a ťažko chorou dcérou.

Cieľom projektu je tiež podpora osvety o preventívnych prehliadkach a ich význame pri včasnej diagnostike onkologických ochorení.

Premiérové predstavenia uvedú 17. a 18. apríla v priestoroch kinosály Slovenskej národnej galérie (SNG).