Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Pohania a Kukura ukončili tohtoročný divadelný festival pod Zoborom

Juraj Kukura oslavuje 65. narodeniny Foto: TASR/Martin Baumann

Jedna z najoriginálnejších inscenácií slovenského divadla za posledné sezóny je inšpirovaná životom a úvahami zakladateľa a riaditeľa divadla, herca Juraja Kukuru.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Záver Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra (21.-26.9.) patril slovenskej divadelnej špičke.

Inscenáciami Pohania v podaní hercov Slovenského národného divadla a Kukura z Divadla Aréna dnes vyvrcholil program 21. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra. Obidve inscenácie si na tohtoročnom festivale vyslúžili okrem diváckeho aj odborné uznanie v podobe divadelných ocenení DOSKY.

Medzinárodný festival priniesol do Nitry šesť dní divadelného umenia a bohatého sprievodného programu. Podtitulom 21. ročníka festivalu bola „vina/nevina“. V tomto roku sa predstavilo pod Zoborom 237 divadelných profesionálov z 13 súborov, ktorí ponúkli divákom inscenácie z Belgicka, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rumunska, Ruska, Slovinska, Veľkej Británie aj Slovenska. Divadelná Nitra pripravila pre festivalových návštevníkov aj bohatý sprievodný program, ktorý priniesol do ulíc 68 podujatí a 220 umelcov.

Námestie pred Divadlom Andreja Bagara dostalo novú atraktívnu podobu, ožilo pouličnými divadelnými predstaveniami zo Slovenska aj Česka, študentskými inscenáciami od mladých nitrianskych divadelníkov, netradičnými umeleckými inštaláciami, prehliadkou európskeho aj domáceho filmu či koncertmi.