Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Digitálne reštaurovanú Krvavú pani vybrali na festival v Lyone

Animovaný hororový príbeh velikána slovenskej filmovej tvorby Viktora Kubala na motívy ľudovej povesti o čachtickej hradnej panej a jej hrozných zvykoch. Foto: Screenshot Youtube

Deviaty Lumiére Grand Lyon Film Festival sa uskutoční 14.-22. októbra. Projekcie slovenského filmu lektorsky uvedie Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ.

Bratislava 2. októbra (TASR/TERAZ.sk) - Animovaný film Krvavá pani (1980) významného slovenského režiséra, animátora a výtvarníka Viktora Kubala, inšpirovaný historickou legendou o krutej Čachtickej panej, premietne medzinárodný festival klasických filmov Lumiére vo Francúzsku. Do sekcie Archívne poklady a kuriozity ho vybrali dramaturgovia festivalu spolu s ďalšími šiestimi snímkami. "Svetová premiéra filmu Krvavá pani v jeho digitálne reštaurovanej podobe sa uskutoční 18. októbra," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Ako uviedla, Lumiére je jedným z najväčších a najuznávanejších medzinárodných festivalov klasického filmu. Pred ôsmimi rokmi ho v Lyone založila francúzska filmotéka Institut Lumiére so zámerom upozorňovať na zásadné filmy z histórie kinematografie a zachovanie ich kontinuity v súčasnosti.

Krvavú pani premietnu na lyonskom festivale na dvoch projekciách. Okrem Kubalovho druhého celovečerného filmu sekcia Archívne poklady a kuriozity ponúkne ďalších šesť snímok z Bulharska, Maďarska, Fínska, Libanonu a z Českej republiky, ktorú budú na festivale zastupovať Obchod na korze (1965) Elmara Klosa a slovenského režiséra Jána Kadára.

Film Krvavá pani bol digitálne reštaurovaný v digitalizačnom pracovisku SFÚ. Podľa slov jeho generálneho riaditeľa Petra Dubeckého "dostať sa do programu takého prestížneho festivalu venovaného audiovizuálnemu dedičstvu, akým je festival v Lyone, je pre každú krajinu a každý filmový archív obrovskou poctou".

Deviaty Lumiére Grand Lyon Film Festival sa uskutoční 14.-22. októbra. Obe projekcie slovenského filmu (18. a 19.10.) lektorsky uvedie Rastislav Steranka, riaditeľ Národného kinematografického centra SFÚ.