Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Ministrovi kultúry M. Maďaričovi vypadol z vyhlášky útočiaci netopier

Predpokladá sa, že jeden netopier skonzumuje za noc viac komárov ako lastovička. Foto: TASR/Ján Siman

lavným cieľom novely vyhlášky, ktorá vstúpi do platnosti 1. apríla, je zavedenie druhej časovej opony, ktorá programy nevhodné pre deti do 15 rokov umožní vysielať iba medzi 20.00 a 6.00 hodinou ráno.

Bratislava 2. marca (TASR) – Z vyhlášky Ministerstva kultúry (MK) SR, ktorá okrem iného upravuje vhodnosť vysielania televíznych programov pre maloletých, od apríla vypadáva viacero konkrétnych zákazov uvádzania útočiacich zvierat, napríklad netopiera alebo pavúka.

To však neznamená, že vysielatelia budú môcť od tohto termínu strašiť počas denného vysielania deti napríklad útokmi okrídlených cicavcov.

Naopak, keďže v televíznych programoch dnes útočí kadečo, zďaleka nielen netopiere či pavúky, ministerstvo nahradilo doterajšie konkrétne zákazy všeobecnejšou formuláciou, ktorá vo filmoch, vhodných pre deti do 12 rokov, zakazuje prezentovať útoky zvierat. "Išlo naozaj o cizelovanie textu vyhlášky. Zovšeobecnili sme to. Doterajšia vyhláška menovala niektoré typy zvierat. Samozrejme, že to je asi nadbytočné," povedal pre TASR minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). "Ostal tam všeobecný pojem 'útočiace zvieratá'. Takže, spresňovali sme aj takéto, nie podstatné veci," dodal.

Hlavným cieľom novely vyhlášky, ktorá vstúpi do platnosti 1. apríla, je zavedenie druhej časovej opony, ktorá programy nevhodné pre deti do 15 rokov umožní vysielať iba medzi 20.00 a 6.00 hodinou ráno. Novela pritom ponecháva v platnosti tzv. prvú časovú oponu, podľa ktorej programy alebo iné zložky programovej služby, klasifikované ako nevhodné a neprístupné pre vekovú skupinu do 18 rokov, sa môžu vysielať len medzi 22.00 a 6.00 hodinou ráno.