Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Depardieu bránil svoje rozhodnutie nakrútiť film v Čečensku

Francúzsky herec Gerard Depardieu Foto: TASR/AP

Vo svojom najnovšom filme, dráme s názvom Turquoise (Tyrkys), hrá čečenského zlodeja francúzskych umeleckých diel, ktorý prichádza do Ruska vyriešiť a pomstiť vraždu svojho syna.

Groznyj 21. mája (TASR) - Francúzsky rodák Gérard Depardieu dnes na tlačovej konferencii bránil svoje rozhodnutie nakrútiť gangsterský film v ruskej kaukazskej republike Čečensko.

"Sledoval som všetko, čo sa dialo, a videl som úplne prebudované mesto a veľmi sympatických ľudí," vyhlásil Depardieu v čečenskom hlavnom meste Groznyj, ktoré zostalo po dvoch vojnách s Moskvou celé v troskách. Vojny sa začali v roku 1994.

Herec prijal v januári ruský pas priamo od prezidenta Vladimira Putina, pretože sa rozhodol odísť z Francúzska na protest proti plánovanej 75-percentnej dani z príjmu. V súčasnosti herca ostro kritizujú za udržiavanie vrúcnych vzťahov s čečenským lídrom Ramzanom Kadyrovom, ktorý je obviňovaný z hrubého porušovania ľudských práv, pripomenula tlačová agentúra DPA.

"Videl som tu viac lásky a priateľstva než nenávisti," povedala hviezda filmov Asterix a Obelix, Zelená karta, Muž so železnou maskou či Cyrano de Bergerac.

Vo svojom najnovšom filme, dráme s názvom Turquoise (Tyrkys), hrá čečenského zlodeja francúzskych umeleckých diel, ktorý prichádza do Ruska vyriešiť a pomstiť vraždu svojho syna.

Depardieu, filmový režisér a producent, ktorí sa po Groznom rozvážajú vo vládnych limuzínach, neoblomne odmietajú odpovedať na akúkoľvek otázku o politike. Argumentujú, že politika s filmom nesúvisí.

Na otázku, či mal Kadyrov nejaký vklad do scenára, producent Arnaud Frilet iba potvrdil, že ho čítal. "Ak tento film teraz nakrútime, pravdepodobne sa mu bude príbeh páčiť," uviedol Frilet.

Kritici vyhlasujú, že Kadyrov riadi republiku Čečensko v Ruskej federácii ako svoje osobné léno a obrovské dotácie z federálneho rozpočtu využíva sčasti na dostihové kone a zbierku luxusných áut.

Režisér Philippe Martinez pokarhal novinára za to, že filmovú tému pomsty spája so sériou nevyriešených vrážd medzi Kadyrovovými odporcami. "Prečo mi dávate takú sprostú otázku?" slovne zaútočil Martinez.

Britská herečka Elizabeth Hurley
Foto: TASR/AP
Britská modelka a herečka Elisabeth Hurley, ktorá hrá milenku Depardiea, povedala, že Martinez jej najprv o Čečensku nepovedal, keď jej ponúkol úlohu vo filme. Keď ju o tom o niekoľko týždňov poinformoval, musela sa "zhlboka nadýchnuť". Herečka dodala, že si potom pomyslela, že to bude "dobrá príležitosť" prísť do časti sveta, ktorú by inak zrejme nemala potrebu navštíviť.

"To, čo som z Grozného videla, ma veľmi, veľmi dojalo," uzavrela herečka.

Čečensko, prevažne moslimská republika na juhu Ruskej federácie, je stredobodom pozornosti odvtedy, ako sa ukázalo, že podozriví za aprílový bombový útok na Bostonskom maratóne sú pôvodom Čečenci.

Kadyrov je veľkorysým hostiteľom a Depardieovi poskytuje od získania ruského občianstva drahý byt v Groznom, uviedla agentúra AP.