Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Depardieuovi hrozí pokuta a zákaz riadiť vozidlo desať mesiacov

Francúzsky herec Gerard Depardieu Foto: TASR/AP

Gerard Depardieu jazdil po Paríži na skútri, vtedy namerali 1,8 gramu alkoholu na liter krvi.

Paríž 24. mája (TASR) - Pokutu 4000 eur a zákaz riadiť motorové vozidlo v trvaní desať mesiacov navrhla dnes francúzska prokuratúra ako trest za jazdu pod vplyvom alkoholu pre francúzskeho herca Gérarda Depardieua. Rozsudok v prípade súd vynesie 21. júna.

Skutok sa stal v novembri 2012 a hercovi, ktorý po Paríži jazdil na skútri, vtedy namerali 1,8 gramu alkoholu na liter krvi. Herec si v Paríži vyšiel na skútri tesne po svojom návrate z Uzbekistanu. Počas výsluchu na polícii priznal, že pred odletom zo strednej Ázie do Paríža pil šampanské, ale počas letu už len vodu.

Súdna porota označila dnes prípad za jednoduchý, keďže sa "týka podráždeného muža, z ktorého bolo počas výsluchu na polícii silne cítiť alkohol".

Súd dnes vyjadril ľútosť nad tým, že Depardieu sa opäť osobne nedostavil na súdne pojednávanie. Herca zastupoval jeho advokát Eric de Caumont, ktorý žiadal zrušenie obžaloby a prokuratúrou neskôr určenú výšku pokuty označil za "relatívne vysokú". Uznal však, že súdy ju zvyknú stanovovať v závislosti od príjmov a majetkových pomerov obžalovaných. "Zavádzal by som, keby som tvrdil, že pán Depardieu je vo finančnej núdzi," uviedol Eric de Caumont.

Francúzsky herec, ktorý sa začiatkom roka stal občanom Ruskej federácie, nakrúca momentálne v Čečensku ďalší film, vysvetlil advokát na pojednávaní a zdôraznil, že prítomnosť jeho mandanta nie je nutná. Pred novinármi advokát vyhlásil, že Depardieuova prítomnosť na súde by aj tak nič nezmenila.

Jazda pod vplyvom alkoholu sa vo Francúzsku môže trestať odňatím slobody na dva roky a pokutou do výšky 4500 eur.

V roku 1998 spôsobil herec pod vplyvom alkoholu dopravnú nehodu na motorke, ktorú prežil len so šťastím.

Pred desiatimi rokmi Depardieu prvýkrát verejne priznal, že má problémy s alkoholom, súčasne však oznámil, že sa z tejto závislosti usiluje vyliečiť.