Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Demeš a Nováková predstavili knihu Slovensko a Izrael: Prvých 25 rokov

Na snímke zľava neurológ Pavel Traubner a spoluautori publikácie Pavol Demeš a Katarína Nováková počas krstu knihy Slovensko a Izrael v Pálffyho paláci v Bratislave 2. apríla 2019. Foto: TASR Dano Veselský

Podľa slov autorov práca na tejto bilingválnej, textovo-obrazovej publikácii bola pre nich veľkým potešením.

Bratislava 2. apríla (TASR) – Slovensko a Izrael: Prvých 25 rokov je názov publikácie, ktorá prichádza na pulty slovenských knižných obchodov. V bratislavskom Pálffyho paláci ju v utorok podvečer predstavili autori Pavol Demeš a Katarína Nováková. Vydala ju Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku (SFPA).

Obsah publikácie, rozdelený na dekády, ponúkne čitateľovi prehľad o diplomatických zastúpeniach, návštevách politikov v oboch štátoch, o vojenskej, ekonomickej, kultúrnej a vedeckej spolupráci, spolupráci parlamentov, o ocenení Spravodliví medzi národmi, o Nežnej revolúcii a nadviazaniu vzťahov Československa a Izraela, podujatiach k 70. výročiu vzniku štátu Izrael aj o dnešnej židovskej komunite.

„Minulý rok sme oslávili 25 rokov vzájomných vzťahov medzi Slovenskou republikou a štátom Izrael. História vzťahov medzi našimi dvoma národmi je však oveľa dlhšia a oveľa komplexnejšia. Židovské spoločenstvá na území Slovenska prekvitali po celé stáročia a mnohí potomkovia slovenských Židov dnes žijú v Izraeli. Izrael patril medzi prvé štáty, ktoré uznali Slovensko ako nezávislú krajinu. Aby sme mohli pracovať na našej spoločnej budúcnosti, potrebujeme poznať minulosť a táto kniha je na to ako stvorená,“ uvádza v predslove knihy veľvyslanec štátu Izrael v SR Zvi Aviner Vapni.

Podľa slov autorov práca na tejto bilingválnej, textovo-obrazovej publikácii bola pre nich veľkým potešením. Snažili sa v nej zachytiť bohatstvo a mnohovrstevnatosť vzťahov medzi Slovenskou republikou a štátom Izrael. Opierali sa pritom o archívne materiály z rôznych verejných a súkromných zdrojov, pričom podklady získavali aj od mnohých nezištných ľudí. Rukopis posúdili a obohatili diplomati a odborníci z rôznych oblastí.

„Knižka je bilingválna, je určená jednak pre slovenských, ale aj medzinárodných čitateľov. Tým, že je bohato obrazovo ilustrovaná, je v nej asi 80 fotografií, tak si ju môže prelistovať úplne každý. Snažili sme sa vytvoriť modernú grafiku, aby bola príťažlivá aj pre mladých, aj starších čitateľov. Je určená pre veľmi široký okruh ľudí, od profesionálov zo sveta diplomacie, historikov, študentov, ale aj ľudí, ktorí sa zaujímajú o medzinárodné dianie, alebo o otázky židovstva, pretože slovenská židovská komunita spoluvytvárala tento bilaterálny vzťah a viacerí občania židovského pôvodu stáli pri zakladaní štátu Izrael,“ uviedol Demeš pre TASR.

Pavol Demeš (*1956, Vráble) po ukončení vysokoškolských štúdií v Prahe pôsobil na Univerzite Komenského v Bratislave. Od marca 1997 bol riaditeľom SAIA-SCTS, v rokoch 1993 – 1996 riadil odbor zahraničnej politiky Kancelárie prezidenta SR, zároveň bol poradcom prezidenta SR Michala Kováča. V rokoch 1991 – 1992 bol ministrom medzinárodných vzťahov SR. V rokoch 2000 – 2010 bol riaditeľom pre strednú a východnú Európu americkej mimovládnej organizácie German Marshall Fund. V súčasnosti pôsobí ako zahraničnopolitický analytik, spolupracuje s mimovládnymi organizáciami na Slovensku i v zahraničí. Je autorom a spoluautorom šiestich publikácií, usporiadal viacero fotografických výstav doma aj v zahraničí.