Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Divadlo v Nitre prináša ukrajinskú inscenáciu Scény z rodinného života

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podľa dramaturgičky Slavky Civáňovej je hra zároveň príbehom o láske, nevere a o vojne i mieri v každom z nás. Je tiež hrou o vzťahoch, ktorej nechýba humor a ľudskosť.

Nitra 21. marca (TASR) - Divadlo Andreja Bagara v Nitre uvádza vo štvrtok premiéru hry ukrajinskej autorky Anny Jablonskej Scény z rodinného života. Podľa tvorcov ponúkne inscenácia tragikomický príbeh o rodine, ktorej do života zasiahla vojna.

Podľa dramaturgičky Slavky Civáňovej je hra zároveň príbehom o láske, nevere a o vojne i mieri v každom z nás. Je tiež hrou o vzťahoch, ktorej nechýba humor a ľudskosť. "Hra rozpráva príbeh Iriny, jej syna Váňu a muža Nikolaja, ktorý sa po piatich rokoch vracia z vojny a pokúša sa adaptovať na život v mieri. Celú situáciu komplikuje Váňov učiteľ biológie Sergej, ktorý si začal s Irinou vzťah a chce zabojovať o jej lásku. Tento vzťahový trojuholník prináša v hre skvelé napätie a humor," doplnila Civáňová.

Podľa ukrajinského režiséra Pavla Gatilova bolo cieľom tvorcov vytvoriť z hry Scény z rodinného života optimistickú inscenáciu. "Nechcem na scénu ťahať nejaké ťažoby. Už samotná autorka vniesla do hry humor, aj keď je niekedy čierny. O takýchto závažných témach sa musíme naučiť hovoriť ľahko. Nie preto, aby sme ich zbagatelizovali, ale preto, lebo si uvedomujme, že divák sa nachádza v divadle a chce zažiť nejaký divadelný zázrak, čaro, ilúziu. Aj keď téma nie je jednoduchá, chcem, aby sme sa s divákom 'zhovárali' na území fantázie a divadelnej mágie," skonštatoval Gatilov.

Uvedenie inscenácie Scény z rodinného života bude v DAB sprevádzať otvorenie výstavy vojnového fotografa Jána Husára. "Ponúkne výber fotografií z viacerých vojnových konfliktov, napríklad v Gaze, Iraku, Somálsku či v Izraeli. Ich stredobodom je človek vo vojne. Nebudú to iba vojaci, ale aj dobrovoľníci, civilisti, ľudia utekajúci pred vojnou i tí, ktorí stratili najbližších a vojna im zobrala domov," doplnila Civáňová.