Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Činohra SND uvádza premiéru inscenácie Morena

Na snímke zľava herci Matúš Kvietik, Dominika Kavaschová a Andrea Bučková počas tlačovej konferencie tvorcov autorskej inscenácie Morena v Bratislave 12. decembra 2018. Inscenácia vznikla ako koprodukčná spolupráca združenia per. ART a Činohry SND. Foto: TASR Dano Veselský

Činohra SND úspešne odštartovala novú líniu dobrodružnej dramaturgie.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Činohra Slovenského národného divadla uvedie 13. decembra v Modrom salóne novej budovy premiéru inscenácie Morena, hudobno-dojímavé performance o dnešnej dobe, vzťahoch, túžbach aj pádoch.

Inscenačný tím tvoria Dominika Kavaschová, Andrea Bučková, Matúš Kvietik, Martin Ondriska, Lenka Görfölová, Terézia Kosová a Lucia Komiňáková. Inscenácia vznikla v koprodukcii s o.z. per.ART. Režisérom je Martin Ondriska, kostýmy navrhla Terézia Kosová. Ako uvádza inscenačný tím v programovom bulletine, Morena je malou sondou do vnútorného sveta ženy na prelome tridsiatky, prinesie mnoho hudby, vtipných i dojímavých situácií a jedného muža v podaní Matúša Kvietika, ktorý na to všetko môže mať úplne iný pohľad. Dominika Kavaschová a Andrea Bučková v generačnej výpovedi odkrývajú ženské Ja, ktoré má chuť sa vykričať, vyplakať, vyblázniť a pochopiť, čo v nás musí zomrieť, aby sme sa mohli znovu zrodiť a naplno žiť tu a teraz. Inscenácia hľadá odpovede na otázky, či je tridsiatka skutočne akýmsi míľnikom v našich životoch, do ktorého musíme splniť spoločnosťou či nami vytvorené očakávania, aj ako to prežívajú ženy a prečo im muži občas vôbec nerozumejú.

"Volala mi priateľka, ktorá inscenáciu produkuje a spýtala sa, či mi môže dať Andrejku Bučkovú k telefónu, že chce so mnou hovoriť. Andrejka sa ma spýtala, či by som mal chuť ísť s ňou do tejto inscenácie spolu s Martinom Ondriskom, že to má byť o ženách a že potrebujú niekoho, kto by tam prišiel a doniesol so sebou trocha protinázoru a nenávisti. Ten proces bol neskutočne kreatívny v tom, že ja som napísal asi dvanásť strán textov monológov a ostali iba tri. Škrtalo sa, stále tam pribúdali a odbúdali nové veci, a tieto konečné formy mojich monológov majú asi týždeň. Netradičné, ale pre skúsenosť herca je to veľmi zaujímavé," uviedol k tvorbe inscenácie jeden z trojice účinkujúcich Matúš Kvietik.

"Keď sme pripravovali novú sezónu, rozhodovali sme, ako môžeme podporiť mladé nezávislé skupiny. Zistili sme, že o hranie v týchto priestoroch je pomerne veľký. Väčšina týchto projektov má svoje granty, ale paradoxne nemajú kde tie projekty realizovať. Tak sme sa rozhodli, že otvoríme dva priestory, aby sme s týmito skupinami nestratili kontakt," uviedol po stredajšej generálke inscenácie riaditeľ činohry Michal Vajdička.

Činohra SND úspešne odštartovala novú líniu dobrodružnej dramaturgie. V nej dáva priestor nezávislým skupinám a umožňuje tak prirodzený prienik dvoch divadelných svetov, toho kamenného a nezávislého. Oba sú profesionálne, ale pracujú s inými výrazovými prostriedkami. Takto sa už v Kuchyni SND realizoval performance Artaudia Tomáša Procházku o nahliadnutí do mysle umelca (ako bol aj Antoin Artaud) či psychedelický výlet do podstaty zla v podobe tRipu v réžii Adriany Totikovej.