Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Českým levom dominovali Volha a Bod obnovy, najlepším filmom sú Bratři

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Celkom v štyroch kategóriách bodoval sci-film s kriminálnou zápletkou Bod obnovy, Českého leva získal za najlepší zvuk, scénografiu, kameru aj strih.

Bratislava/Praha 9. marca (TASR) - Českého leva v kategórii najlepší hraný celovečerný film získala v sobotu na udeľovaní českých filmový cien historická dráma Bratři režiséra Tomáša Mašína a producenta Petra Bílka. Slávnostnému odovzdávaniu ocenenia v jeho 31. ročníku dominoval televízny seriál Volha, ktorý premenil päť zo šiestich nominácií. Ocenenie získal aj v kategórii najlepšie masky, kostýmy, najlepší herec vo vedľajšej úlohe, ktorým je Tomáš Jeřábek. Krištáľovú sošku pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe získal Kryštof Hádek za postavu Standu Pekárka v ocenenom seriáli, ktorý vznikal šesť rokov.

Celkom v štyroch kategóriách bodoval sci-film s kriminálnou zápletkou Bod obnovy, Českého leva získal za najlepší zvuk, scénografiu, kameru aj strih.

Cena pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe patrí Simone Pekovej, ktorá si z pražského Rudolfína odniesla svojho vôbec prvého Českého leva za film Prišla v noci. Táto snímka s komediálnymi a hororovými prvkami z dielne dvojice režisérov Jana Vejnara a Tomáša Pavlíčka zvíťazila aj v kategórii najlepšia réžia.

Dvoch Českých levov získal aj psychologický thriller režiséra Tomáša Mašína Nemé tajomstvá. Patrí mu soška za najlepší scenár, pod ktorý sa podpísala Alice Nellis. Film priniesol ocenenie aj pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe, ktorou sa stala Milena Steinmasslová.

Len jednu nomináciu zo siedmich premenila na víťazstvo snímka Tancuj Matylda, ktorá získala Českého leva v kategórii najlepšia hudba.

Najlepším dokumentárnym filmom je podľa českých akademikov snímka Všechno dobře dopadne, poetická esej zobrazujúca fascinujúci svet včelích úľov, ktorých usporiadanie dáva za príklad ľudskej spoločnosti.

Českého leva za najlepší animovaný film dostala snímka Tonko, Slávka a kúzelné svetlo. Najlepším krátkym filmom je Atestace.

Ocenenie v kategórii najlepší televízny film alebo miniséria získala Matematika zločinu, trojdielna miniséria z dielne slovenského režiséra Petra Bebjaka.

ČFTA udelila aj ocenenie za mimoriadny prínos českej kinematografii, ktorú si tento rok prevzal kameraman Vladimír Smutný.

Cenu za mimoriadny počin v oblasti audiovízie si za film Hranica odniesla poľská režisérka Agnieszka Holland.

Slávnostný večer moderoval Marek Erben, O hudobní sprievod sa postarali Jan P. Muchow zo skupinou The Antagonists.