Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Českých levov odovzdajú herecké osobnosti a ďalší filmoví tvorcovia

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slávnostný galavečer 31. ročníka udeľovania cien Český lev sa uskutoční 9. marca v sídle Českej filharmónie, v priamom prenose ho odvysiela Česká televízia.

Bratislava 8. marca (TASR) - Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA) udelí v sobotu 9. marca v pražskom Rudolfine výročné ceny Český lev za rok 2023. Krištáľové sošky budú odovzdávať herecké osobnosti a ďalší filmoví tvorcovia, napríklad Václav Marhoul, Elizaveta Maximová alebo Natália Germáni. O hudobný sprievod sa postarajú Jan P. Muchow so skupinou The Antagonists. Informuje o tom ČFTA na svojej webstránke.

Najviac šancí na prestížne filmové ocenenie v jeho 31. ročníku majú s najväčším počtom nominácií filmy Bratři, Úsvit, Bod obnovy, Prišla v noci, Nemé tajomstvá, Tancuj Matylda a televízny seriál Volha. O sošku Českého leva v záverečnom hlasovaní bojuje celkom 26 titulov v 19 štatutárnych kategóriách.

V hereckých kategóriách si môžu v tomto ročníku pripísať na svoje konto ďalšiu leviu sošku napríklad Tatiana Dyková Vilhelmová, Jana Plodková, Eliška Křenková, Karel Roden alebo Martha Issová. Vôbec svoju prvú nomináciu na Českého leva môžu premeniť na ocenenie Simona Peková, Regina Rázlová, Oskar Hes, Jan Nedbal, David Prachař alebo Milena Steinmasslová.

Pravidelne ČFTA udeľuje aj ocenenie za mimoriadny prínos českej kinematografii, ktoré si tento rok v Rudolfine prevezme kameraman Vladimír Smutný.

Slávnostný galavečer 31. ročníka udeľovania cien Český lev sa uskutoční 9. marca v sídle Českej filharmónie, v priamom prenose ho odvysiela Česká televízia na ČT1. Večerom bude sprevádzať moderátor Marek Eben.