Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Cenu ministra kultúry za rok 2012 získal teatrológ Vladimír Štefko

Slávnostné odovzdávanie Cien ministra kultúry SR za rok 2012. Na snímke minister kultúry Marek Maďarič (vľavo) odovzdáva cenu Vladimírovi Štefkovi za dlhoročnú teatrologickú, pedagogickú činnosť a autorstvo viacerých monografií, ktoré prispeli k zaznameniu a poznaniu slovenskej divadelnej histórie s prihliadnutím na zostavenie publikácie Dejiny slovenskej drámy 20. storočia. Foto: TASR/Michal Svítok

Minister kultúry SR Marek Maďarič udelil cenu Vladimírovi Štefkovi za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Divadelný teoretik a kritik Vladimír Štefko sa stal laureátom Ceny ministra kultúry za rok 2012. Minister kultúry SR Marek Maďarič ho Štefkovi udelil za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca.

Jeden z najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej teatrologickej obce získal ocenenie za svoju dlhoročnú divadelnú, pedagogickú činnosť a autorstvo viacerých monografií, ktoré významne prispeli k zaznamenaniu a poznaniu slovenskej divadelnej histórie. Cena ministra kultúry osobitne zohľadňuje Štefkov prínos na zostavení publikácie Dejiny slovenskej drámy 20. storočia.

Táto publikácia zahŕňa v piatich obsiahlych kapitolách ucelený pohľad na vývin a stav slovenskej drámy v 20. storočí s presahom do storočia nasledujúceho. Kniha prináša portréty významných dramatikov, ktorí profilovali osudy slovenskej drámy a divadla a svojou činnosťou ovplyvnili ich vývin a tvar. Na čele s profesorom Vladimírom Štefkom ju kolektív autorov tvoril od roku 2007 v rámci Centra výskumu divadla na pôde Divadelného ústavu.

TASR informovala Lucia Čarnecká z oddelenia vonkajších vzťahov Divadelného ústavu v Bratislave.