Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Kultúra

Cenu Karla Čapka si v Trenčianskych Tepliciach prevezmú tri osobnosti

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Aktuálny ročník bude obohatený o unikátnu výstavu Cesta do robotovej duše, ktorá putuje po Európe a po prvý raz prichádza v premiére na Slovensko práve do Trenčianskych Teplíc.

Trenčianske Teplice 17. mája (TASR) - Prestížnu Cenu Karla Čapka si v sobotu (18. 5.) v kongresovej sále kúpeľného hotela Pax v Trenčianskych Tepliciach prevezmú tri osobnosti umeleckého života. Informovala o tom Barbora Zajačková z radnice v Trenčianskych Tepliciach.

Cena Karla Čapka sa udeľuje v dvojročných intervaloch. Aktuálny ročník bude obohatený o unikátnu výstavu Cesta do robotovej duše, ktorá putuje po Európe a po prvý raz prichádza v premiére na Slovensko práve do Trenčianskych Teplíc.

Ceny Karla Čapka si prevezmú historička umenia, kurátorka, výtvarná kritička a vysokoškolská pedagogička Pavla Pečinková, český novinár, publicista, autor literatúry faktu a spisovateľ Pavel Kosatík a grafička, ilustrátorka, keramikárka, maliarka, dizajnérka a textilná výtvarníčka Eva Bachratá-Linhartová.

"Galéria laureátov Ceny Karla Čapka sa teda v tomto roku rozrastie o tri mená. Bude ju tvoriť už 52 osobností kultúry, publicistiky, filmu či divadla propagujúcich odkaz bratov Čapkovcov," povedala primátorka mesta Trenčianske Teplice Zuzana Frajková Ďurmeková.

Medzi ocenenými boli v minulosti osobnosti z rôznych oblastí kultúrneho a spoločenského života, ako napríklad Vlastimil Fišar, Jozef Kroner, Ladislav Chudík, Martin Huba, Emília Vášáryová, Josef Abrhám, Štefan Vraštiak, Marián Labuda, Eva Krížiková, Milan Lasica, Július Satinský, Juraj Jakubisko, Zuzana Kronerová, Juraj Sarvaš a mnohí ďalší.

Udeľovanie ocenení sa začne pietnym aktom kladenia vencov k pamätnej tabuli umiestnenej na priečelí kúpeľného hotela Pax o 15.30 h, slávnostné odovzdanie Ceny Karla Čapka sa uskutoční o 16.00 h.