Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

6. ročník Bratislavského majálesu odštartuje prvý májový víkend

Skupina Polemic Foto: Polemic

Návštevníci sa môžu tešiť na obľúbené slovenské skupiny Hex, Polemic, I.M.T Smile, ale aj na českého speváka Dana Bártu.

Bratislava 9. apríla (TASR) - O necelý mesiac odštartuje v Bratislave mestský otvorený festival Bratislavský majáles. Jeho šiesty ročník bude na pravom brehu Dunaja na Tyršovom nábreží prebiehať cez víkend od 3. do 5. mája a návštevníci sa môžu tešiť na Hex, Polemic, I.M.T Smile i českého speváka Dana Bártu.

Ako TASR informoval organizátor festivalu Milan Vajda, na nábreží sa budú nachádzať celkom štyri samostatné zóny. Návštevníci tam nájdu okrem dvoch koncertných pódií aj kreatívny stan s množstvom workshopov, piknikov a trhom so súčasným mestským umením. Pod ďalším prekrytým pódiom budú prebiehať diskusie a sprievodný program.

Program festivalu je rozdelený do troch dní. V rámci piatkovej alternatívnej scény vystúpia skupiny Zlokot, Vec a LePayaco, pričom pre všetky to podľa Vajdu bude znamenať premiéru na festivale. Hlavný sobotný koncertný program odštartuje bratislavská punkrocková skupina Zóna A, po ktorej zahrajú kapely Hex a Polemic. Na pódiu ich potom vystrieda hosť z Česka, a to Dan Bárta so svojím projektom Illustratosphere. Hudobný vrchol festivalu zverili organizátori skupine I.M.T. Smile.

"Na nedeľnej dramaturgii úzko spolupracovali viaceré kultúrne inštitúty krajín Európskej únie v Bratislave, ktoré do popoludňajšieho programu odporučili reprezentantov svojej hudobnej scény," priblížil Vajda. Exotickým spestrením by tak mala byť iránska formácia Ashtee Ensemble.

Novinkou festivalu bude spomínaná séria diskusií a debát, a to "na témy, ktoré sa týkajú každého jednotlivca, ale majú širší európsky rozmer a objasňujú aktuálne problémy Európskej únie a jej členských krajín." Formát diskusií vznikol pod patronátom Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku v roku 2010.

Pripravené sú aj iné atrakcie

Súčasťou programu tohtoročného Bratislavského majálesu zostali aj niektoré jeho vychytávky z predchádzajúcich ročníkov. Opäť nebude chýbať pravidelná lodná propelerová linka cez Dunaj, manifestačná cyklojazda na 20 km v priateľskom župnom pelotóne, iniciatíva výsadby zelene mládežníckych neformálnych združení "Neleň pre zeleň" a  ohňostroj nad Dunajom. Ten bude v sobotu 4. mája tesne pred 22.00 h. "Zvykne bývať tým najkrajším, čo profesionálni pyrotechnici v Bratislave dokážu v priebehu roka vyčariť," podotkol Vajda.

Bratislavský majáles pripravil v spolupráci s viacerými partnermi z verejného, komerčného i neziskového sektora Hlavné mesto SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Vstup na všetky podujatia je voľný. Organizátori očakávajú podobný divácky záujem ako v predchádzajúcich rokoch, keď jednotlivé podujatia v rámci festivalu navštívilo niekoľko desiatok tisíc ľudí.