Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Bodku za Divadelnou jeseňou v Tepliciach dá Čapkova hra R.U.R.

Český spisovateľ, esejista, dramatik, publicista, prekladateľ a novinár Karel Čapek Foto: TASR

Slovo robot vzniklo v roku 1919 v Trenčianskych Tepliciach, ktoré boli Čapkovým obľúbeným mestom.

Trenčianske Teplice 8. decembra (TASR) – Hrou Karla Čapka R.U.R. v interpretácii pražského divadla D21 vyvrcholí v sobotu večer v Trenčianskych Tepliciach festival Divadelná jeseň. Za divadelnou inscenáciou stojí režisér Jan Kačena a bude venovaná 80. výročiu úmrtia Čapka.

Ako informovala PR manažérka Karin Šandorová, Čapek sa významne zapísal do dejín vedeckej fantastiky. K jeho vrcholným dielam patrí dodnes hra R.U.R., v ktorej bolo prvýkrát použité slovo robot pre označenie umelej inteligencie. Slovo vzniklo v roku 1919 v Trenčianskych Tepliciach, ktoré boli jeho obľúbeným mestom.

"Slovo robot získalo medzinárodný význam. Mimo rôznych odvodenín zostalo zachované dodnes. Napriek tomu, že tieto diela sa zaraďujú medzi tie klasické vedeckej fantastiky, prvenstvo v inšpirácii robotikou je známe celosvetovo. Divadelná dráma R.U.R. sa v roku 1938 dostala do britského éteru, keď BBC odvysielalo jej 30-minútovú inscenáciu, čím sa pojem robot postupne dostal do povedomia aj zahraničnej verejnosti," uviedla Šandorová.

Trenčianske Teplice si Čapka pripomínajú každoročne Cenou Karla Čapka, ktorú odovzdávajú laureátom za propagáciu života a diel bratov Čapkovcov na Slovensku. Tento rok sa jeho meno stalo aj jednou z ústredných tém festivalu Divadelná jeseň. Divadelný festival už od septembra hosťoval šesť divadelných predstavení s hercami, ako Lukáš Latinák, Marián Miezga, Vladimír Kobielsky, Branislav Deák či Juraj Loj a privítal takmer 1000 návštevníkov.