Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Binderovi budú k nedožitej päťdesiatke patriť veže trnavskej synagógy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kolekciu z pozostalosti autora a zbierok galérie z posledného obdobia umelca dopĺňajú tri 'filkovské' plechové rakety a odpaľujú nás do inej vizuálnej dimenzie, uviedol kurátor.

Trnava 12. marca (TASR) - Trnavská Galéria Jána Koniarka (GJK) pripomenie nedožité päťdesiatiny nedávno zosnulého výtvarníka Erika Bindera výstavou ARTičok. V Synagóge - Centre súčasného umenia dostal priestor jej dvoch veží, kde simulujú vizuálne prostredie freestylovej maľby. Uviedol to kurátor výstavy, riaditeľ GJK Vladimír Beskid.

"Prelínajú sa tam čarovné obrazy dneška - streetart sprejové maľby, kde sa striedajú tváre a tváričky s roztečenými volskými očami, ulice plné autíčok či autodráh, používanie značiek, bublín a krycích šablón, aj prekrývanie iných zatečených vrstiev. Kolekciu z pozostalosti autora a zbierok galérie z posledného obdobia umelca dopĺňajú tri 'filkovské' plechové rakety a odpaľujú nás do inej vizuálnej dimenzie," uviedol kurátor.

Nezabudnuteľná pre galériu bola podľa riaditeľa v roku 2008 Binderova rýchla reakcia na galerijný interiér v Koppelovej vile GJK, kde nastriekal na drevený obklad holiacou penou vlastné vzory, ornamenty a symboly pre svoje Woodoo Čičmany. V réžii GJK sa Binder, ako doplnil Beskid, zúčastnil na mnohých výstavách a medzinárodných projektoch, napríklad v roku 2004 a 2010 v Berlíne, 2011 v Brne, 2018 v Prahe, 2019 a 2020 vo Vroclave a opakovane v trnavskej galérii. "Binder svojím bezprostredným humorom, hravosťou a ostrovtipom profiloval svoju smART cestu, a tak výrazne okysličil naše výtvarné prostredie," konštatoval Beskid. Projekt potrvá do 10. mája.