Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Bibliobus na severovýchode SR využilo vyše pol milióna čitateľov

Riaditeľ knižnice Kamil Beňko dnes pre TASR uviedol, že službu pojazdnej požičovne kníh zaviedli v októbri 1993 a odvtedy si prostredníctvom nej ľudia vypožičali vyše dva milióny kníh a periodík.

Svidník 17. marca (TASR) - Približne 500.000 čitateľov doteraz využilo služby bibliobusu, ktorý po cestách spájajúcich obce severovýchodného Slovenska jazdí už vyše 18 rokov. Bibliobus prevádzkuje Podduklianska knižnica vo Svidníku, ktorej zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj.

Riaditeľ knižnice Kamil Beňko dnes pre TASR uviedol, že službu pojazdnej požičovne kníh zaviedli v októbri 1993 a odvtedy si prostredníctvom nej ľudia vypožičali vyše dva milióny kníh a periodík.

"Cieľom bolo zaviesť novú knižnično-informačnú službu v regióne Svidník prostredníctvom knižníc na kolesách takzvaných. Tento región má pre takúto formu služieb ideálne podmienky, pretože z hľadiska územného osídlenia sa tu nachádza veľa obcí s malým počtom obyvateľov," pripomenul zámer zriadenia služby Beňko. Dodal, že od začiatku premávali dva bibliobusy, od roku 2009 však jazdí už iba jeden.

Podľa riaditeľa bibliobus v priemere ročne najazdí vyše 14.100 kilometrov predovšetkým v okresoch Svidník a Stropkov. Zachádza však aj do Medzilaboreckého okresu, konkrétne do dedinky Repejov, kde žije asi 140 obyvateľov.

"Najmenšie obce, ktoré bibliobus navštevuje v súčasnosti, sú v okrese Svidník a to napríklad Krajné Čierno či Cigla. V dobe, keď fungovali obidve vozidlá, frekvencia návštevnosti bola jedenkrát týždenne a teraz je to raz za dva týždne," dodáva Beňko.

Konštatoval, že v bibliobuse sa nachádza približne 3500 kníh a 15 titulov periodík. Ak má čitateľ záujem o knihu, ktorá nie je priamo vo vozidle, môže si ju u knihovníčky objednať a prinesú mu ju pri najbližšej návšteve.

Podľa riaditeľa tieto služby využívajú ľudia všetkých vekových kategórií z desiatok obcí v regióne. Deti majú najväčší záujem o rozprávky a encyklopédie, u dospelých prevládajú ženské romány a napínavé príbehy. Podľa štatistík z minulého roka najstarším čitateľom bol 99-ročný Gejza Rajčok z Hunkoviec.

Beňko pripomenul, že odkedy sa bibliobus vydal na cesty po regióne, vodiči i knihovníčky zažili množstvo príhod. "V začiatkoch ich fungovania napríklad chodili niektorí obyvatelia obcí do bibliobusov, kde si chceli urobiť nákup, lebo si mysleli, že je to pojazdná predajňa potravín," uvádza riaditeľ knižnice. V zime sa napríklad stalo, že vodič musel požiadať o pomoc ľudí z obce, pretože mu záveje na ceste nedovolili dostať sa do dediny ani späť a hrozilo, že tam bude musieť prezimovať.