Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Angeline Jolie urobili lekári dvojitú mastektómiu

Angelina Jolieová Foto: TASR/AP Photo

Herečkina matka zomrela na rakovinu vo veku 56 rokov. Zistenie, že aj ona sama je nositeľkou génu BRCA1, viedlo Angelinu Jolie k rozhodnutie podstúpiť preventívny chirurgický zákrok.

New York 14. mája (TASR) - Vzhľadom na genetickú dispozíciu podstúpila americká herečka Angelina Jolie dvojitú mastektómiu.

Informoval o tom dnes denník New York Times, ktorého prostredníctvom herečka vyzvala aj iné ženy, aby si dali urobiť vyšetrenia, či sú nositeľkami génu BRCA1 znamenajúceho vysoké riziko rakovinového ochorenia prsníkov a vaječníkov.

Jolie pre New York Times napísala, že jej matka zomrela na rakovinu vo veku 56 rokov. Zistenie, že aj ona je nositeľkou génu BRCA1, ju viedlo k rozhodnutie podstúpiť preventívny chirurgický zákrok.

Lekári v prípade 37-ročnej herečky, ktorá vychováva s partnerom Bradom Pittom šesť detí, odhadli riziko rakoviny prsníka na 87 percent a riziko rakoviny vaječníkov na 50 percent, spresnila britská rozhlasová a televízna spoločnosť BBC. Po zákroku, pri ktorom jej podľa denníka The Guardian odstránili prsné tkanivo, je riziko rakoviny prsníkov u Jolieovej nižšie ako päť percent.

Herečka spresnila, že keď sa oboznámila s realitou, rozhodla sa byť proaktívnou a minimalizovať riziko ochorenia na rakovinu do najvyššej možnej miery. Zvolila si preto preventívnu dvojitú mastektómiu.

Séria chirurgických zákrokov sa začala vo februári a zavŕšila sa koncom apríla. Angelina Jolie sa vo vyhlásení poďakovala svojmu partnerovi Bradovi Pittovi za podporu počas deviatich týždňov série vyšetrení a chirurgických zákrokov.

"Mám pocit, že moje rozhodnutie bolo správne a nijakým spôsobom neovplyvňuje moju ženskosť. Dúfam, že každej žene, ktorá si toto prečíta, to pomôže a bude vedieť, že má aj túto možnosť," zdôraznila.

Herečka povzbudzuje všetky ženy, najmä ak majú v rodinnej anamnéze rakovinu prsníka alebo vaječníkov, aby hľadali informácie a odborníkov, ktorí im môžu pomôcť "riešiť tento aspekt života, aby mohli prijať vlastné rozhodnutie".

Angelina Jolie je nositeľkou významných cien

Angelina Jolie
Foto: TASR/AP Photo
Angelina Jolie, ktorá je nositeľkou niekoľkých významných cien a dlhoročnou podporovateľkou humanitárnych projektov, v čase, keď podstupovala chirurgickú procedúru, navštívila spolu s britským ministrom zahraničných vecí Williamom Hagueom Konžskú demokratickú republiku a zúčastnila sa v Londýne sa summite šéfov diplomacií ôsmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta. Pomáhala tiež pri propagácii dobročinnej nadácie na vzdelávanie dievčat, ktorú založila pakistanská školáčka Malála Júsufzajová, ktorú vlani v októbri vážne postrelili militanti Talibanu.

BRCA1 je skratka názvu génu, ktorého mutácia zapríčiňuje predispozíciu k jednej forme rakoviny prsníka a vaječníkov. Táto konkrétna forma reprezentuje asi päť percent všetkých prípadov rakoviny prsníka, avšak až 20–30 percent tých prípadov, u ktorých sa toto ochorenie prejaví pred tridsiatkou. Odhaduje sa, že vyše pol milióna žien v USA – a mnoho miliónov v celosvetovom meradle – má gén BRCA1 zmutovaný, no iba asi u 80 percent z nich sa ochorenie skutočne vyvinie. Nedávno bol identifikovaný ďalší gén s podobnými vlastnosťami – BRCA2, ten však nie je zatiaľ dostatočne preštudovaný.