Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Americká herečka Katharine Hepburnová by sa dožila 105 rokov

Katharine Hepburnová na snímke z roku 1941. Foto: TASR/AP

Americký filmový inštitút (AFI) vyhlásil Hepburnovú v roku 1999 za najväčšiu ženskú legendu filmového plátna všetkých čias.

Hartford/Bratislava 12. mája (TASR) – Americká herečka Katharine Hepburnová získala počas svojej filmovej kariéry štyroch Oscarov. Narodila sa 12. mája a dnes by oslávila 105. narodeniny.

Americký filmový inštitút (AFI) vyhlásil Hepburnovú v roku 1999 za najväčšiu ženskú legendu filmového plátna všetkých čias. V roku 2004 sa vedci z britskej Kráľovskej spoločnosti pre chémiu uzniesli, že hollywoodsky pár Katharine Hepburnová a Spencer Tracy vytvorili v snímke Adam's Rib (Adamovo rebro, 1949) najlepšiu mileneckú dvojicu strieborného plátna. Materiály dokumentujúce divadelnú kariéru legendárnej americkej herečky Katharine Hepburnovej získala v roku 2007 Newyorská verejná knižnica. Materiály o jej oveľa slávnejšej filmovej kariére boli venované Knižnici Margaret Herrickovej, ktorá patrí Akadémii filmových umení a vied.

Katharine Hepburnová prišla na svet 12. mája 1907 v americkom Hartforde. Začínala hrať na Brodwayi v New Yorku. Stelesňovala zvyčajne odvážne, temperamentné a slobodomyseľné ženy. Publikum si získala najmä svojimi komediálnymi rolami. Prvého Oscara získala už za svoj tretí film Ranná žiara (Morning Glory) z roku 1933. Poslednú pozlátenú sošku dostala za úlohu vo filme On Golden Pond (Na Zlatom jazere, 1981), v ktorom hrala po boku tiež slávneho herca Henryho Fondu. Ďalšími dvoma Oscarmi ju vyznamenali za snímky Guess Who's Coming to Dinner (Hádaj, kto príde na večeru, 1967) a Lion in Winter (Lev v zime, 1968).

Katharine Hepburnová a Spencer Tracy vo filme z roku 1942 Woman of the Year.
Foto: TASR/AP
Úspešné 40. roky 20. storočí znamenali pre Hepburnovú stretnutie s jej filmovým i životným partnerom Spencerom Tracym. Hrala s ním v deviatich filmoch, ktorých témou bol často komediálne ladený boj pohlaví. Neskorší hollywoodsky pár snov stál prvýkrát spolu pred kamerou vo filme Woman of the Year (Žena roka, 1942). Najvydarenejšia z tejto série bola snímka Adamovo rebro (Adam's Rib,1949). Ich posledné spoločné dielo Hádaj, kto príde na večeru (1967) pranierovalo skrytý rasizmus bielych Američanov a podľa kritikov sa stalo najdôležitejším americkým filmom vôbec. V tom istom roku Tracy zomrel a Hepburnová bola do poslednej chvíle pri ňom, hoci sa nikdy nevzali.

Nezabudnuteľná zostane Hepburnová v úlohe starnúcej misionárky, ktorú stvárnila po boku Humphreyho Bogarta v snímke African Gueen (Africká kráľovná, 1951). Až do 70. rokov 20. storočí zostala pre svoju mnohostrannosť, vtip a vitalitu jednou z najvyprofilovanejších herečiek Hollywoodu.

V roku 1987 vyšla Hepburnovej kniha spomienok The Making of The African Queen. Kritika sa pochvalne vyjadrovala aj o jej pamätiach s názvom Me (Ja), ktoré vyšli v roku 1991 a v ktorých prvýkrát písala o vzťahu so Spencerom Tracym.

Katharine Hepburnová zomrela vo veku 96 rokov 29. júna 2003 vo svojom dome v štáte Connecticut v kruhu svojej rodiny. Pozostalí vyhoveli jej žiadosti neusporiadať spomienkové slávnosti alebo verejný pohreb. Jej popol uložili na cintoríne v umelkyninom rodnom meste Hartford.

Necelé dva týždne po jej smrti vyšiel v knižnej podobe jej prvý autorizovaný životopis Kate Remembered (Spomienky na Kate), ktorý napísal Scott Berg, držiteľ Pulitzerovej ceny. Uvádza sa v ňom napríklad, že slávnu hollywoodsku divu raz udrel jej opitý milenec Spencer Tracy v hádke po tvári. Herečka sa napriek tomuto incidentu odmietla s ním rozísť a namiesto toho mu pomáhala liečiť sa z alkoholizmu.