Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Americká herečka Jodie Fosterová oslavuje päťdesiatku

Jodie Fosterová Foto: TASR/AP

Jej kariéra sa začala, keď mala tri roky a hrala v reklamných spotoch.

Los Angeles/Bratislava 19. novembra (TASR) - Americká herečka a režisérka v jednej osobe, absolventka univerzity v Yale, svetlovlasá Jodie Fosterová sa dnes dožíva polstoročia.

Svetovú slávu a uznanie jej priniesli charizmatické úlohy krehkých, zraniteľných a tiež silných žien. Finančným zabezpečením - s gážou desiatich miliónov dolárov za film, sa stala jednou z najlepšie platených žien vo filmovom biznise. Z nominácie na Oscara sa tešila už ako tínedžerka za film Taxi Driver (Taxikár, 1976), prvého Oscara dostala za film The Accused (Znásilnenie, 1988), druhý jej pribudol za horor The Silence of the Lambs (Mlčanie jahniat, 1991), ten knižnica amerického Kongresu vybrala v roku 2011 do svojho archívu národného kultúrneho dedičstva.

Ženy poznačené utrpením sú charakteristické pre Jodie Fosterovú už od začiatku jej kariéry. Či už to bola detská prostitútka vo filme Taxikár (1976), brutálne znásilnená žena vo filme The Hotel New Hampshire (Hotel New Hampshire, 1984) a vo filme Znásilnenie (1988) alebo odvážna agentka FBI v oscarovej snímke Mlčanie jahniat (1991). Jej umelecká pôsobivosť je však oveľa rozmanitejšia. Dokáže pohnúť publikom aj ako romantička v Somersby (Návrat Sommersbyho, 1993), či podvodníčka z westernu Maverick (1994), alebo v úlohe cieľavedomej astronómky vo filme Contact (Kontakt, 1997). Svedčí jej to aj vo filme Anna and the King (Anna a kráľ, 1999), Panic Room (Úkryt, 2002) alebo Letový plán (Flightplan, 2005). Z jej ostatných účinkovaní možno spomenúť film Carnage (Boh masakra, 2011).



Z Fosterovej štyroch režisérskych počinov sú známe filmy Little Man Tate (Človiečik Tate, 1991) a Home for the Holidays (Domov na sviatky, 1995).

Herečka Jodie Fosterová sa narodila 19. novembra 1962 v americkom Los Angeles. Jej kariéra sa začala, keď mala tri roky a hrala v reklamných spotoch. Už vtedy sa učila, že profesionalita je najdôležitejšia. Preto aj teraz považuje svoju spoľahlivosť voči obchodným partnerom za svoju silnú stránku. V siedmich rokoch debutovala ako televízna seriálová hviezda. Potom prišla úloha vo filme Taxikár, pri ktorej, ako sama tvrdí, intelektuálne dospela. V 18 rokoch začala študovať na univerzite v Yale (USA) literatúru. Vo veku 19 rokov prvýkrát pocítila popularitu ako horor, keď jej fanúšik John W. Hinckley vystrelil na vtedajšieho amerického prezidenta R. Reagana, aby na svoj idol - mladučkú Fosterovú - urobil dojem.

Šokovaná Fosterová vtedy zareagovala panicky a na šesť rokov sa úplne stiahla z verejnosti. Bývala v hnedom bungalove s plotom, napojenom na elektrický prúd a snažila sa žiť čo najnenápadnejšie.

Jodie Fosterová má dvoch synov, ale odmieta sa baviť o ich otcoch a tak sa špekuluje aj o umelom oplodnení. Od príchodu detí na svet zmiernila intenzitu práce a v januári 2002 zrušila svoju produkčnú spoločnosť. Syna Charlieho porodila v júli 1998, Kit sa narodil v októbri 2001. Pre svoje deti by slávna matka chcela byť vždy naporúdzi a k dispozícii na spoločné debaty o živote, nie však o jej povolaní. Dávnejšie sa vyjadrila, že si neželá, aby synovia pokračovali v jej hereckých šľapajach.