Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Alexandrovci oslávia 90. výročie veľkým turné, prídu aj na Slovensko

Na snímke tanečníci ruského armádneho súboru Alexandrovci. Foto: TASR/AP

Zatiaľ posledné turné, ktoré Alexandrovci absolvovali na Slovensku, bolo mimoriadne emotívne a výrazne poznačené tragickou leteckou nehodou z decembra 2016, pri ktorej zahynulo 92 osôb.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Najznámejší ruský armádny zbor Alexandrovci bol založený v roku 1928, na turné k výnimočnému výročiu vystúpi historicky najväčší počet členov na jednom pódiu. Na Slovensku absolvujú budúci rok 11 koncertov v desiatich mestách.

Zatiaľ posledné turné, ktoré Alexandrovci absolvovali na Slovensku, bolo mimoriadne emotívne a výrazne poznačené tragickou leteckou nehodou z decembra 2016, pri ktorej zahynulo 92 osôb, pričom 60 z nich tvorili práve členovia súboru. Napriek smútku, ktorý udalosť sprevádzal, sa ruský armádny súbor nevzdal a venoval veľa pozornosti tomu, aby tradičný symbol ruskej kultúry ostal zachovaný. Po konkurzoch, ktoré prebiehali začiatkom roka 2017, boli Alexandrovci pripravení pokračovať v dohodnutých vystúpeniach. Po tvrdej a viac ako rok trvajúcej práci štartujú turné k svojmu 90. výročiu.

Alexandrovci vôbec prvýkrát vo svojej histórii vystúpia na turné v počte 130 ľudí na jednom pódiu, pričom speváci, ktorí zbor doplnili v priebehu minulého roka, svojimi výkonmi už teraz vzdávajú viac než len hold pamiatke obetiam nehody. Výber nových spevákov vôbec nebol jednoduchý, vedúci súboru veľmi dôsledne vyberal kandidátov na jednotlivé hlasy. Dnes možno hovoriť o tom, že udalosti posledných dvoch rokov urobili z Alexandrovcov súbor, ktorý sám seba prekonáva, a turné k jeho 90. výročiu bude ešte emotívnejšie a výnimočnejšie ako v roku 2017.

Turné Alexandrovci European Tour 2019 začne 12. mája v Prievidzi, zbor vystúpi aj v Brezne, Žiline, Martine, Spišskej Novej Vsi, Východnej, Trenčíne, Banskej Bystrici, Nitre a dvakrát v Bratislave. Na koncertoch zaznejú najväčšie a najúspešnejšie hity, ktoré majú možnosť diváci poznať z repertoáru súboru, a chýbať nebude ani divákmi obľúbený Majster Kalinka - Vadim Ananev, jeden zo základných pilierov súčasných Alexandrovcov.

"Pred koncertom vždy vystúpi kapela Kollárovci, ktorá je originálnym zoskupením mladých talentovaných hudobníkov. Ich živá hudba, temperamentný spev a humorné slovo vytvárajú nezabudnuteľnú atmosféru, ktorá prináša nadšenie, dobrú náladu a úsmev na tvári," povedal organizátor turné Karol Jagoš.

"Je pre nás česť, že môžeme pripravovať toto mimoriadne turné. Tento rok sme ich navštívili priamo v Moskve, kde sme doladili niektoré detaily a zároveň sme mali možnosť opäť vidieť ich vystúpenie na domácej pôde," dopĺňa manažér Alexandrovcov pre strednú Európu Rudolf Héger.

TASR informovala PR manažérka koncertov Andrea Čurná.