Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Alexandrovci a Cigánsky orchester vytvorili slovenský rekord

Alexandrovci a 100-členný Cigánsky orchester vytvorili slovenský rekord. Foto: ACCESS Production

Najslávnejší ruský armádny súbor Alexandrovci finišujú so svojím najväčším európskym turné.

Bratislava 5. júna (TERAZ.sk) - Alexandrovci a 100-členný Cigánsky orchester vytvorili slovenský rekord.


Najslávnejší ruský armádny súbor Alexandrovci finišujú so svojím najväčším európskym turné. Z 28 plánovaných koncertov im zostáva vystúpiť už len na troch miestach. Svoju púť po Československu začali pražským koncertom 12. mája a celkovo už v rámci turné odspievali 25 koncertov. O tom, že sú stále populárni, svedčí aj fakt, že za tri týždne si na ich koncerty v Česku a na Slovensku našlo cestu viac než 150-tisíc divákov.

Počas zatiaľ posledného koncertu sa im spolu so 100-členným Cigánskym orchestrom z Budapešti podarilo vytvoriť slovenský rekord.

V rámci turné Alexandrovci vystúpili aj s rôznymi hosťami ako napríklad s Martinom Chodúrom, Bárou Basikovou či Alexandrovým Parkom. Najhonosnejším koncertom však bolo ich zatiaľ posledné vystúpenie v pondelok v Nových Zámkoch, kde spolu s nimi koncertoval aj 100-členný Cigánsky orchester z Budapešti a na jednom pódiu sa tak ocitlo viac, než 220 umelcov, čo sa zároveň stalo ustanovujúcim slovenským rekordom. Certifikát za tento rekord si priamo na pódiu prevzal od Richarda Vrableca zo Slovenskej knihy rekordov spoluorganizátor tohto koncertu Ján Konček. Svedkom tejto udalosti bol vypredaný novozámocký futbalový štadión.

„Alexandrovci sú svetovým pojmom. Rovnako aj 100-členný Cigánsky orchester z Budapešti. Spojili sme to najlepšie vo svojom obore a sme nesmierne šťastní, že sa nám to podarilo práve na Slovensku. Dôkazom toho je aj samotný ustanovujúci rekord. Ľudia sa skvele bavili a všetci mali obrovský umelecký zážitok,“ skonštatoval organizátor časti slovenského turné Rudolf Héger. Alexandrovci sa ešte predstavia na troch miestach a po ňom plánujú koncertnú pauzu. Fanúšikovia ich teda môžu ešte vidieť v stredu 6. júna na zimnom štadióne vo Zvolene, o deň neskôr na zimnom štadióne v Banskej Bystrici a svoje turné ukončia v piatok záverečným koncertom v Prievidzi.