Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Album Nikola Šuhaj loupežník súrodencov Ulrychovcov vyjde v reedícii

Na archívnej snímke z 9. júna 1976 v bratislavskej športovej hale na Pasienkoch súrodenci Hana a Petr Ulrychovci pri preberaní Striebornej bratislavskej lýry 76 od riaditeľa festivalu B. Demu za interpretáciu piesne Javory počas XI. ročníka Medzinárodného festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra 76. Na snímke tretí zľava moderátor Karol Polák. Foto: TASR/Magda Borodáčová

Téma hľadania slobody, spravodlivosti a lásky bola v normalizačnej dobe veľmi potrebná a Pavel Landovský bol ako herecký pódiový protihráč kapely mimoriadny.

Bratislava 10. marca (TASR) – Nikola Šuhaj loupežník, legendárny album súrodeneckej dvojice Hana a Petr Ulrychovci z roku 1974, vychádza v týchto dňoch v reedícii. Rok 2019 je pre súrodencov Ulrychovcov naozaj význačný. Petr Ulrych oslávil 21. februára 75. narodeniny, Hana Ulrychová oslávi 31. marca 70. narodeniny. TASR o tom informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Spoločne so skupinou Javory vystupujú Ulrychovci 45 rokov a rovnako 45 rokov uplynulo od vydania tohto albumu. Tieto roky predstavujú veľa skvelej hudby a v reedícii vydaný Nikola Šuhaj loupežník patrí medzi to najspomínanejšie. Po predošlom bíte, pope a rocku sa Ulrychovci prvýkrát v tomto rozsahu nechali osloviť ľudovou hudbou. Silná literárna téma Ivana Olbrachta sa premenila na natočenie súboru pesničiek a tiež v divadelné predstavenia.

Téma hľadania slobody, spravodlivosti a lásky bola v normalizačnej dobe veľmi potrebná a Pavel Landovský bol ako herecký pódiový protihráč kapely mimoriadny. Petrova hudba a texty dali šancu výbornej štúdiovej spolupráci s Orchestrom Gustava Broma, ale hlavne potrebne prostému, krištáľovočistému a predlohe oddanému spevu Hany. Tento albumový projekt si získal mimoriadny poslucháčsky ohlas, ale tiež oficiálne ocenenie napríklad v podobe ceny Biela vrana časopisu Mladý svět. Hlavne sa však stal začiatkom cesty Ulrychovcov k nepredstieranej umeleckej aj ľudskej previazanosti s moravskou folklórnou muzikou.

Album vydáva Supraphon v novom remasteringu, v prípade LP s matricou rytou do laku na dosiahnutie maximálnej zvukovej kvality vinylu s hmotnosťou 180 gramov. Obal v štýle modrotlače je rekonštruovaný podľa pôvodného a obsahuje kompletné texty, spomienky tvorcov a dobové fotografie. Vo formáte CD bol premiérovo pridaný bonus so siedmimi piesňami z Haninho sólového albumu z roku 1976, na ktorom sa autorsky podieľal brat Petr. Vychádza aj digitálne vo formátoch MP3 a Hi-Res.