Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Album Mariána Vargu Solo In Concert vychádza v reedícii

Marián Varga Foto: TASR/Milan Kapusta

V tomto prípade sa jedná o reedíciu dlhodobo vypredaného a doteraz nedostupného CD Mariána Vargu. Reedícia jedného zo štyroch sólových albumov vychádza po 15 rokoch od pôvodného vydania.

Bratislava 9. februára (TASR/Teraz.sk) - Album Mariána Vargu Solo In Concert z vydavateľstva Pavian Records prichádza v týchto dňoch na pulty s hudobnými nosičmi. V tomto prípade sa jedná o reedíciu dlhodobo vypredaného a doteraz nedostupného CD Mariána Vargu. Reedícia jedného zo štyroch sólových albumov vychádza po 15 rokoch od pôvodného vydania.



V závere januára tohto roka si slovenská hudobná obec pripomenula nedožité 71. narodeniny slovenského skladateľa a výnimočného hudobníka Mariána Vargu niekoľkými spomienkovými koncertmi. Zazneli na nich Vargove skladby v rôznych úpravách a inštrumentáciách v podaní viacerých popredných slovenských i českých hudobníkov, ktorí sa takýmto spôsobom rozhodli vzdať hold Vargovej osobnosti i jeho tvorbe. Tá má nezastupiteľné miesto v histórii československej populárnej hudby a patrí nielen k tomu najlepšiemu, ale rozhodne k tomu najoriginálnejšiemu, čo v nej vzniklo.

V uplynulých mesiacoch vyšlo v reedíciách na vinylových LP aj viacero kľúčových albumov slovenskej hudobnej histórie, na ktorých sa Marián Varga podieľal ako autor, aj ako interpret. Išlo o albumy autorskej dvojice Hammel/Varga Zelená pošta a Na II.programe sna a albumy Collegia Musica (Collegium Musicum, Konvergencie) a vôbec po prvý raz vyšiel na vinyle aj album Collegium Musicum Speak, memory, ktorý bol doteraz k dispozícii len vo formáte CD. Vydalo ho hudobné vydavateľstvo Pavian Records, ktoré sa podieľalo aj na vydaní už spomenutých LP.



V dvadsiatke skladieb na albume Solo In Concert sa nachádzajú jednak skladby z jeho rockového repertoáru, hlavne však Vargove kompozície, inklinujúce ku klasickej hudbe. Marián Varga už samotným pomenovaním jednotlivých skladieb poukazuje na svoje inšpiračné zdroje, ktorými boli takí velikáni vážnej hudby, akými boli D. Šostakovič, J. S. Bach, A. Vivaldi či L. van Beethoven. Siahol však aj po čisto slovenských inšpiráciách (J. Cikker a jeho opera Juro Jánošík) či slovenskej ľudovej tvorbe. Skladby zaznievajú v pôvodnej verzii, tak ako boli zaznamenané na bratislavskom koncerte Mariána Vargu v petržalskom DK Zrkadlový háj v roku 2003.

TASR informovala PR manažérka Beáta Rožárová.