Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Agresiu z augusta '68 pripomenú v zahraničí výstavy fotiek L. Bielika

Na snímke Emília Gogová - dcéra Muža pred ruským tankom. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Uskutoční sa tiež medzinárodná konferencia, na ktorej budú o udalostiach z augusta 1968 diskutovať svetoví odborníci. Konať sa bude 20. až 21. septembra na Univerzite Komenského.

Bratislava 11. júna (TASR) - Agresiu z 21. augusta 1968 si prostredníctvom fotografií Ladislava Bielika pripomenú spolu so Slovenskom aj v Českej republike, Rumunsku a tiež občania Ruskej federácie, Maďarska, Nemecka a Bulharska.

Nezisková organizácia Camera Obskura a Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR totiž pripravili pri príležitosti 50. výročia občianskeho odporu voči okupácii z augusta 1968 rad výstav fotografií Bielika v zahraničí.

"Vytvorili sme rôzne formáty výstav, exteriérové aj interiérové. Prvá z výstav bude slávnostne otvorená v utorok 12. júna v Budapešti na námestí pred železničnou stanicou Keleti. Bude voľne dostupná širokej verejnosti a už teraz registrujeme obrovský záujem," povedala riaditeľka neziskovej organizácie Camera Obskura Miriam Špániková. Na slávnostnom otvorení výstavy sa zúčastnia veľvyslanci Slovenskej a Českej republiky.

Okrem výstav fotografií Bielika majú odpor voči okupácii pripomínať aj poštová známka, zberateľská minca a suvenírová bankovka. Bude na nich vyobrazený motív z fotografie Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom.

Uskutoční sa tiež medzinárodná konferencia, na ktorej budú o udalostiach z augusta 1968 diskutovať svetoví odborníci. Konať sa bude 20. až 21. septembra na Univerzite Komenského. Zúčastniť sa majú hostia z Ruska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Srbska, Nemecka, Francúzska, USA a Kanady.