Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Krimi

Minulý týždeň vlak nikoho nezrazili. Do jedného však vrazilo auto

Ilustračné foto. Foto: TASR - Daniel Veselský

Nehoda sa stala v Zlatnej na Ostrove, kde do zadnej časti nákladného vlaku prechádzajúceho cez železničné priecestie narazilo auto.

Bratislava 24. apríla (TASR) - V týždni od 17. do 23. apríla nedošlo na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) ani k jednej zrážke civilnej osoby s vlakom. ŽSR však evidujú jednu zrážku motorového vozidla s vlakom, ktorá sa zaobišla bez zranení. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

"Nehoda sa stala v Zlatnej na Ostrove, kde do zadnej časti nákladného vlaku prechádzajúceho cez železničné priecestie narazilo auto. Z tohto dôvodu bola v danom úseku prerušená doprava takmer hodinu a pol. Zmeškané boli dva vlaky osobnej dopravy," objasnila Pavliková.

Podľa jej ďalších slov bezpečnosť železničnej dopravy narušilo aj auto nachádzajúce sa medzi rampami na priecestí v ŽST Príbovce-Rakovo. K jeho uzavretiu došlo v čase predpokladaného prejazdu dvoch rýchlikov. "Ešte pred príchodom vlaku sa podarilo vozidlu opustiť toto priecestie vďaka spolujazdcovi, ktorý nadvihol závorové rahno," povedala hovorkyňa ŽSR.

Podľa Pavlikovej na viacerých miestach obmedzovali plynulosť a bezpečnosť dopravy ľudia pohybujúci sa neoprávnene v koľajisku. Aj v spolupráci s Policajným zborom sa podarilo tak predísť nešťastiu v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom, Bratislava - Lamač – Bratislava hlavná stanica, Devínska Nová Ves, Vlkanová – Radvaň, Trnovec nad Váhom – Šaľa, v ŽST Galanta a Barca. V niektorých prípadoch malo ísť o osoby, ktoré sa pokúšali spáchať samovraždu a v jednom prípade išlo o deti pohybujúce sa v koľajisku.

Počas uplynulého týždňa sa zranila cestujúca, ktorá vyskočila z prestavovaného vozňa na nástupište v presvedčení, že ide o rýchlik. Následne ju odviezli do nemocnice. ŽSR zaznamenali v uplynulom týždni aj rozbitie okien na vozňoch vlaku alebo budovách. Konkrétne išlo o osobný vlak v ŽST Prievidza, ďalší osobný vlak v úseku Veľké Uherce – Veľké Bielice a rozbité okno na čakárni v ŽST Krupina.

Zabezpečenie na železničnom priecestí vo Chvatimechu menia za nové, moderné



Železničné priecestie vo Chvatimechu v okrese Brezno bude mať už čoskoro nové zabezpečenie. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú výmenu staršieho priecestného zabezpečenia, ktoré bolo mechanické, za moderné a automatické. Bude mať svetelnú signalizáciu so závorami a spúšťať sa automaticky - jazdou vlaku. TASR o tom informovala Martina Pavliková, hovorkyňa ŽSR.

"Predpoklad spustenia nového zariadenia do predčasného užívania je koniec mája 2017. Staré zabezpečovacie zariadenie bude vypnuté z činnosti a nahradí ho nové. Neskôr bude staré zariadenie demontované. Pôjde o reléové zariadenie s elektronickými prvkami, ktoré bude umiestnené v reléovom domčeku na priecestí. Stavba zahŕňa položenie podzemných vedení k elektronickým prvkom, ktoré sú umiestnené na trati. Práce sú realizované dodávateľsky a výška investícií je 296.709 eur bez DPH," uviedla Pavliková.

Priecestné zabezpečovacie zariadenie informuje užívateľa pozemnej komunikácie o stave železničnej prevádzky na priecestí a varuje účastníkov cestnej prevádzky zreteľne a včas, že sa k železničnému priecestiu blíži dráhové vozidlo. Podľa zákona o premávke na pozemných komunikáciách si každý účastník cestnej premávky musí pri prejazde, respektíve prechode cez priecestie, počínať mimoriadne opatrne a presvedčiť sa o bezpečnom prejazde. Pri úrovňovom križovaní dráhy s cestnou komunikáciou má prevádzka dráhy prednosť pred cestnou premávkou.

"ŽSR upozorňujú všetkých účastníkov, že v prípade spozorovanej akejkoľvek poruchy na železničnom priecestí, respektíve akejkoľvek inej mimoriadnej situácie či nehody na priecestí, je možné to telefonicky oznámiť na linku 112 alebo policajnú linku 158. Treba nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia, ktoré sa nachádza na zadnej strane výstražníka," dodala hovorkyňa. Číslo je viditeľné aj za nepriaznivého počasia či v noci.