Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Zdravotný stav Jozefa M. znalci preskúmajú do konca septembra

Na archívnej snímke Jozef M. Foto: TASR/Michal Svítok

Jeden z pribraných znalcov oficiálne požiadal Najvyšší súd SR o predĺženie lehoty na vypracovanie posudku, a to do konca septembra 2018.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Výsledok skúmania zdravotného stavu podnikateľa Jozefa M., neprávoplatne odsúdeného v kauze podvodu a tunelovania nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia, by mal byť známy do konca septembra.

"V trestnej veci Jozefa M. predsedníčka senátu Najvyššieho súdu (NS) SR uznesením zo dňa 20. júna pribrala do znaleckého skúmania štyroch znalcov v odbore zdravotníctvo a farmácia. Dôvodom je preverenie, či obžalovanému zdravotný stav dovoľuje účasť na verejnom zasadnutí. Podľa výsledku znaleckého dokazovania bude súd postupovať ďalej v zmysle Trestného poriadku. Jeden z pribraných znalcov oficiálne požiadal Najvyšší súd SR o predĺženie lehoty na vypracovanie posudku, a to do konca septembra 2018," uviedla v pondelok pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Podnikateľa Jozefa M. predsedníčka trojčlenného senátu NS SR 28. marca pre zlý zdravotný stav vylúčila na samostatné konanie. Pôvodne ho vtedy mala na verejné zasadnutie eskortovať polícia. Tá to však pre lekárske správy a práceneschopnosť urobiť nemohla.

V ten istý deň tento senát odsúdil ďalších dvoch spoluobžalovaných na právoplatné tresty odňatia slobody. Dávida Brtvu na deväť rokov a Patrika Pachingera na sedem rokov. Pachinger si trest odpykáva, keď ho zadržala prednedávnom polícia v Justičnom paláci. Brtvu zadržali v Trnave, ale aktuálne je už podmienečne prepustený na slobodu.

Trojicu v minulosti už dva razy neprávoplatne odsúdil v kauze podvodu voči nebankovkám Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).