Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Krimi

Trnavský súd vymeral Jozefovi Š. z kauzy mastičkár osemročný trest

Na snímke obžalovaný Josef Š. v pojednávacej miestnosti na Okresnom súde v Trnave v utorok 2. mája 2023. Foto: TASR

V porovnaní s predchádzajúcimi rozsudkami je aktuálny takmer o polovicu nižší, keď predošlé zneli na 20 a 15 rokov a na prepadnutie majetku

Trnava 29. februára (TASR) - Okresný súd (OS) v Trnave vymeral vo štvrtok na hlavnom pojednávaní v medializovanej kauze pestovania konope, známej ako mastičkár, obžalovanému Jozefovi Š. trest odňatia slobody vo výške osem rokov so zaradením na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a k tomu trest prepadnutia veci. Rozsudok nie je právoplatný, obhajoba si ponechala zákonnú lehotu 15 dní na vyjadrenie o odvolaní.

Na OS sa pojednávanie vo veci konalo po štvrtý raz, trikrát prípad vrátil Krajský súd Trnava na opätovné prerokovanie. V porovnaní s predchádzajúcimi rozsudkami je aktuálny takmer o polovicu nižší, keď predošlé zneli na 20 a 15 rokov a na prepadnutie majetku. Jozef Š. vo väzbe strávil takmer tri roky, prepustený bol na slobodu na jeseň 2023. Kauza je od začiatku široko medializovaná s poukazom najmä na drakonicky vymeraný trest. U Jozefa Š. v roku 2021 v jeho dome v obci Dolné Zelenice v okrese Hlohovec počas policajnej razie zaistili 11 kilogramov konope, o ktorom tvrdil, že ho používa na výrobu mastí a tinktúr pre chorých, vrátane svojich rodičov.

Senát vo štvrtok vypočul súdneho znalca, ktorý vypovedal k dodatku k znaleckému posudku vzoriek konope. Uviedol, že vo vzorkách na kriminalisticko-expertízne skúmanie sa nachádzali aj neupotrebiteľné časti ako stonky. Obhajoba žiadala na pojednávaní o vykonanie novej analýzy, ale už vyseparovaných vzoriek, čo by znížilo celkový posudzovaný objem drogy. Podľa nej polícia pri pôvodnej analýze nedodržala vlastnú metodiku na analýzu vzoriek. Súd požiadavku zamietol.

V odôvodnení rozsudku sudca uviedol, že pri trestnom čine nedovolenej výroby psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania alebo obchodovania s nimi je trestná sadzba od 15 do 20 rokov. Súd dospel k záveru, že sú dané okolnosti prípadu, ktoré odôvodňujú umožniť mimoriadny znížený trest až na hranicu ôsmich rokov. Stotožnil sa s uznesením krajského súdu z roku 2023, kedy bol Jozef Š. prepustený z väzby na slobodu a kedy konštatoval výnimočné okolnosti prípadu. Išlo o to, že vo väzobnej veci obžalovaného bolo trikrát rozhodnuté prvostupňovým a trikrát odvolacím súdom. "A napriek tým šiestim rozhodnutiam trestnosť obžalovaného nie je právoplatne skončená, hoci ide o jednu väzobnú vec, jeden skutok a jedného obžalovaného. Pokiaľ súdy a súdny systém nie sú schopné vec právoplatne ukončiť, na túto skutočnosť nemôže doplácať obžalovaný tým, že mu bude obmedzená osobná sloboda. Rovnaké skutočnosti viedli súd aj k mimoriadnemu zníženiu trestu," uviedol sudca na hlavnom pojednávaní.