Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Mal by pokračovať proces v kauze brutálnej vraždy v Petržalke

Ilustračná snímka Foto: Ilustračné foto

Na hlavnom pojednávaní by mali v stredu vypovedať ďalší svedkovia a znalci.

Bratislava 24. januára (TASR) - Pred sudcom Okresného súdu Bratislava 1 by mal v stredu 25. januára pokračovať proces v kauze brutálnej vraždy v bratislavskej Petržalke z februára 2005, z ktorej je obžalovaný Martin J. Na hlavnom pojednávaní by mali v stredu vypovedať ďalší svedkovia a znalci.

Situáciu prípadu skomplikovalo, že pôvodný zákonný sudca v tejto veci Juraj M. odišiel od začiatku minulého roka do dôchodku. Bol obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa. Napokon bývalého sudcu súdy v Trenčíne spod obžaloby oslobodili. Tento sudca chcel už na začiatku minulého roka pristúpiť k vyhláseniu rozsudku, no Martin J. sa na posledné pojednávanie nedostavil a nedal súhlas svojmu obhajcovi na zastupovanie v neprítomnosti. Exsudca Juraj M. mohol na neho vydať zatykač, no napokon tak neurobil.

Koncom novembra 2015 vypovedala v kauze posledná svedkyňa, a to prostredníctvom telemosta. Obžalovaný sa pre chorobu nedostavil už na minuloročné januárové pojednávanie. Navyše vtedy po viac ako roku nedal súhlas, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

"Je to špinavosť. Je to hra o čas," reagoval vo februári minulého roku na súde otec zavraždeného Michala Horeckého. Spochybnil informáciu obhajcu, že obžalovaný pracuje ako čašník v Maďarsku. Podľa Horeckého robil v Rakúsku. "Dokázaná vražda nie je vyšetrená, čo to je za justíciu? Však to je choré," kritizoval vtedy kauzu, od ktorej tento rok uplynie 12 rokov.

Brutálnej vražde mala údajne predchádzať hádka. Martin J. podľa obžaloby spolu so svojím otcom obeť udierali päsťami, kopali ju, búchali jej hlavu o zľadovatenú zem v blízkosti Humenského námestia. Otec obžalovaného, ktorý mal podľa médií blízko k predstaviteľom bratislavských zločineckých skupín, medzičasom zomrel.

Súčasťou obžaloby pôvodne bolo aj obvinenie z ublíženia na zdraví. Martin J. mal ešte v roku 2003 po hádke napadnúť s rozbitým pohárom istého muža na diskotéke, čím ho pripravil o oko. Tomu predchádzalo obťažovanie priateľky obete.

Súd za to v novembri 2010 Martina J. odsúdil na dva roky s podmienečným odkladom na päť rokov a prikázal mu, aby poškodenému zaplatil viac ako 22.000 eur. Podmienečná lehota už však pre Martina J. neplatila. Súd vo februári 2013 rozhodol, že aj na neho sa vzťahuje prezidentská amnestia.