Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Krimi

Na Slovensku odhalili prvý prípad posolených diamantov

Zamestnankyňa aukčného domu Sotheby´s ukazuje prsteň s rubínom, ktorého vyvolávacia cena je medzi 6,8 - 9 miliónov dolárov (5,4 - 7,1 milióna eur). Aukcia sa uskutoční 12. novembra 2014. Foto: TASR/AP

Prsteň zachytilo laboratórium Slovenského gemologického inštitútu pri vyhotovení analýzy pre majiteľa prsteňa.

Trenčín 4. decembra (TASR) – Slovenský gemologický inštitút v Trenčíne odhalil prvý prípad tzv. posolených diamantov. Z 18 ručne osadených diamantov v zlatom prsteni bolo len šesť prírodných a až 12 syntetických.

Ako informoval predseda Slovenského gemologického inštitútu Martin Mikuš, na takzvané posolenie, teda zmiešanie množstva prírodných a syntetických diamantov a ich distribúciu ako prírodných, upozornili zahraniční gemológovia už v minulom roku.

„Cieľom je neoprávnené navýšenie ceny syntetických diamantov, ktorých hodnota predstavuje len zlomok z ceny prírodných. Nový majiteľ tak môže utrpieť značnú finančnú škodu. Takéto diamanty nedokáže odhaliť nielen klenotník vsádzajúci ich do šperku, ale ani obchodník s diamantmi, ktorý ich často nevedomky predáva a distribuuje,“ uviedol Mikuš.

Prsteň zachytilo laboratórium Slovenského gemologického inštitútu pri vyhotovení analýzy pre majiteľa prsteňa. Vzhľadom na rastúci výskyt „posolených“ diamantov v zahraničí podľa neho zrejme nejde ani na Slovensku o ojedinelý prípad.

Slovenský gemologický inštitút (gemológia – veda o drahých kameňoch) združuje špičkových gemológov ako jediná slovenská znalecká organizácia pre drahé kovy, kamene a šperky. Prevádzkuje laboratórium s medzinárodnou certifikáciou, vybavené najmodernejšími zariadeniami a technológiami. Inštitút tiež informuje verejnosť o gemologických aktualitách, pozoruhodnostiach, ale aj prípadných rizikách, spojených s nadobúdaním daných komodít.