Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Pri deviatich nehodách zahynulo deväť chodcov, nemali reflexné prvky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Polícia upozorňuje na to, že nie je umenie zaobstarať si reflexný prvok, ale vedieť ho uvážlivo a užitočne použiť.


Banská Bystrica 27. októbra (TASR) – Ani desaťtisíce rozdaných reflexných prvkov, preventívne aktivity polície, vzdelávanie všetkých vekových kategórií, či informácie o dopravnej situácii nedokážu ovplyvniť takmer každodenné úmrtia účastníkov cestnej premávky. Konštatovala to banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Andrea Petrovičová.

"V Banskobystrickom kraji sme za prvých deväť mesiacov tohto roka zaevidovali deväť dopravných nehôd, pri ktorých bol usmrtený chodec. Osem chodcov bolo zrazených mimo vyznačeného priechodu pre chodcov. Ani jeden z nich nemal na sebe reflexný prvok," uviedla hovorkyňa.

Podľa jej slov polícia sa aj napriek svojmu maximálnemu úsiliu nevzdáva a pokračuje v boji s takpovediac "veternými mlynmi".

Polícia upozorňuje na to, že nie je umenie zaobstarať si reflexný prvok, ale vedieť ho uvážlivo a užitočne použiť. Dôležité je, aby bol viditeľný a nezakrývali ho ďalšie vrstvy oblečenia, prípadne prenášaná batožina.

"Reflexné prvky treba použiť na strane tela, ktorá je privrátená k vozovke a nie ku krajnici, najlepšie je umiestniť ich blízko ku kolenám a do úrovne pásu, na rameno. Cyklisti tiež na prilbu a bicykle. Reflexné nálepky je treba nalepiť na podrážky topánok, bicykle, korčule, prilby, kolobežky, školské tašky, barle či kočíky. Deťom je potrebné zabezpečiť oblečenie, školské tašky a doplnky vybavené reflexnými a fluorescenčnými bezpečnostnými prvkami," dodala Petrovičová s tým, že v prvom rade samotným chodcom by malo záležať na vlastnej bezpečnosti.

"Cieľom polície nie je chodcov pokutovať, ale naučiť ich chrániť si vlastný život a zdravie. Preto je veľmi dôležité, aby boli na ceste viditeľní, a tými sa stávajú práve vďaka reflexným prvkom," pripomenula hovorkyňa.