Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Krimi

Takáto bola nehodovosť na koľajniciach aj na banskobystrických cestách

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vlaky vlani zabili dovedna 81 ľudí. V automobiloch však zahynulo v januári až 7 osôb, pod čo sa podpísala najmä rýchla jazda, nepozornosť, mikrospánok, spôsob jazdy, ale aj alkohol.

Banská Bystrica 22. februára (TASR) – Sedem usmrtených osôb pri dopravných nehodách v januári na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je alarmujúci vývoj, ktorý polícia za posledné roky ani nepamätá. Prvý mesiac tohto roka z pohľadu dopravnej nehodovosti možno preto považovať za tragický. Konštatoval to dnes na tlačovej besede riaditeľ Krajského dopravného inšpektorátu KR PZ v Banskej Bystrici Jozef Šulok.

"V januári sa stalo 110 dopravných nehôd, o päť viac ako vlani. Počet usmrtených stúpol o štyri osoby. K nárastu oproti januáru minulého roka došlo aj v počte ťažko zranených, tých bolo 12, a ľahko zranených 39 ľudí," zhodnotil Šulok.

Hoci sa pod dopravné nehody podpísali aj poveternostné podmienky, ich najčastejšími príčinami bola rýchla jazda, nepozornosť, mikrospánok, spôsob jazdy, ale aj alkohol.



Aj dnes polícia vyzvala vodičov na cestách BBSK, aby zvýšili opatrnosť. V niektorých úsekoch sa môže na ceste nachádzať ešte poľadovica a hoci sa vozovky javia ako mokré, sú miesta, kde môžu byť ešte mierne zľadovatené.

Podľa riaditeľa dopravná situácia na území kraja, čo do následkov, nebola priaznivá ani v roku 2016. Hoci došlo k poklesu dopravných nehôd o viac ako 100, celkovo sa ich stalo 1305, usmrtených pri nich bolo 37 ľudí, o troch viac. Zaznamenali 149 ťažko a 564 ľahko zranených osôb, v tomto prípade došlo k poklesu.



Najviac dopravných nehôd sa stalo v okresoch Zvolen a Žiar nad Hronom. Najvyšší počet usmrtených osôb bol v okrese Zvolen (desať) a Lučenec (deväť).

Pri nehodách na koľajniciach zahynulo vlani 81 ľudí



Pri nehodách na železniciach zahynulo v roku 2016 celkovo 81 ľudí. V porovnaní s rokom 2015 to znamená pokles o 21 prípadov. Pri 61 úmrtiach však išlo podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej o samovraždu. Aj ich počet oproti roku 2015 poklesol, a to o štyri prípady.

Zároveň železničiari v minulom roku zaznamenali 28 ťažko zranených ľudí. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavovalo nárast o jeden prípad. Pritom päť prípadov sa týkalo pokusu o samovraždu.

Tieto údaje však podľa Pavlikovej nezahŕňajú počty usmrtených a ťažko zranených na železničných priecestiach. Celkovo pritom ŽSR zaznamenali v minulom roku 342 nehôd a 154 prevádzkových porúch. "Z celkovej vzniknutej škody vyčíslenej vo výške 7,9 milióna eur pri týchto udalostiach, dosiahla škoda na zariadeniach ŽSR výšku 619.713 eur," informovala hovorkyňa.

V priebehu roka 2016 spôsobilo podľa jej slov mrazivé počasie problémy aj na železnici, pretože extrémne nízke teploty môžu spôsobovať lomy koľajníc. Vlani tak železničiari zaevidovali 107 lomov koľajníc, čo bolo medziročne o deväť viac.