Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Krimi

Pojednávanie v kauze prievalu v bani na OS v Prievidzi zrušili

Ilustračné foto Foto: TASR

Naposledy sa prievalom, ktorý si v roku 2006 vyžiadal životy štyroch baníkov, OS v Prievidzi zaoberal v apríli. Na pojednávaní vtedy prehrávali záznamy telefonických hovorov na dispečing.

Prievidza 19. júna (TASR) - Plánované hlavné pojednávanie v kauze tragického prievalu v bani v Novákoch na Okresnom súde (OS) v Prievidzi sa neuskutoční. Dnešný termín zrušili na žiadosť jedného z obžalovaných, povedal pre TASR hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Naposledy sa prievalom, ktorý si v roku 2006 vyžiadal životy štyroch baníkov, OS v Prievidzi zaoberal v apríli. Na pojednávaní vtedy prehrávali záznamy telefonických hovorov na dispečing.

Obžalovaní z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu v nováckej bani sú štyria riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza - Dalibor R., Karol D., Jozef H. a Stanislav V., ktorým v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri až desať rokov. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi.

Vyšetrovanie komisií dospelo k záveru, že hlavnou príčinou prievalu v Novákoch boli nepriaznivé geologické faktory pôsobiace v nadloží uhoľného sloja. V jednom prípade sa však zistilo aj porušenie zákona a desiatich ďalších banských predpisov, ktoré spočívali v nesprávnom zhodnotení situácie riadiacich pracovníkov. Okrem iného neboli realizované dva plánované vrty v nadloží dobývaného poľa. Tieto porušenia podľa odborníkov ovplyvnili rozhodovací proces pri riešení krízovej situácie v postihnutom stenovom porube, avšak priamo neovplyvnili príčiny a priebeh prievalu.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli. Boli to Jozef Nečey, Milan Zrnek, Vladimír Ondrejka a Pavol Papaj.

Termín pojednávania v prípade výbuchu v Handlovej OS v Prievidzi ešte neurčil



Termín pojednávania s obžalovanými v prípade tragického výbuchu v bani v Handlovej ešte Okresný súd (OS) v Prievidzi neurčil. Pre TASR to dnes potvrdil hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

Prievidzský súd sa bude kauzou výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 ľudí, opätovne zaoberať potom, čo Krajský súd v Trenčíne zrušil jeho pôvodný rozsudok v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Rozhodnutie vydal ešte koncom marca.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Obžalovaným kladie obžaloba za vinu, že svojím konaním v súvislosti s likvidáciou havárie zvýšili všeobecné nebezpečenstvo a sťažili jeho odvrátenie a zmiernenie. "Pre vydanie odsudzujúceho rozsudku bolo v tomto prípade nevyhnutné vykonaným dokazovaním preukázať, že sa obžalovaní z nedbanlivosti dopustili takého konania, ktorého priamym dôsledkom bolo zvýšenie všeobecného nebezpečenstva, respektíve sťaženie jeho odvrátenia a zmiernenia," vysvetlil pred časom Tarabus.

Pre naplnenie všetkých pojmových znakov skutkovej podstaty trestného činu všeobecného ohrozenia, ako ďalej tlmočil rozhodnutie senátu, nepostačuje konštatovanie o porušení povinností zo strany obžalovaných v zmysle príslušných banských predpisov, ale bolo nevyhnutné preukázanie príčinnej súvislosti medzi predmetným konaním obžalovaných a vzniknutým následkom, nakoľko nie každé porušenie povinnosti automaticky zakladá aj trestnoprávnu zodpovednosť. "Doposiaľ vykonaným dokazovaním podľa názoru odvolacieho súdu nebolo v zákonom vyžadovanej miere istoty preukázané, že sa obžalovaní dopustili takého konania, ktorého priamym následkom by bolo zvýšenie všeobecného nebezpečenstva, respektíve sťaženie jeho odvrátenia a zmiernenia," doplnil.

Prvostupňový súd, ako ďalej skonštatoval KS v Trenčíne, sa v danom prípade nevysporiadal so všetkými okolnosťami významnými pre rozhodnutie, pričom skutkové zistenia súdu prvého stupňa vzbudzujú pochybnosti o svojej správnosti. "Úlohou okresného súdu bude opätovne vypočuť znalcov so zameraním sa na príčiny vzniku banského nešťastia za účelom ustálenia pravej príčiny výbuchu vo vzťahu k reálnemu ovplyvneniu priebehu mimoriadnej udalosti konaním obžalovaných," dodal Tarabus.

OS v Prievidzi uznal trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. vinných z prečinu všeobecného ohrozenia ešte začiatkom mája 2015 a odsúdil ich na niekoľkoročné tresty odňatia slobody a zákazy činnosti vedúcich pracovníkov v bani.

Ladislava H. odsúdil samosudca Pavol Bielik pre to, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. podľa samosudcu nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Nevykonal tiež evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani, a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov.

Jozef T. nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch. Samosudca sa pri svojom rozhodnutí o uznaní mužov za vinných opieral o posudok znalcov z Ostravy, výpoveď vtedajšieho vedúceho vetrania, ako i výpovede ďalších svedkov.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.