Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Krimi

Piráti podnikli za uplynulých osem rokov najmenej útokov na lode

Piráti, ilustračné foto. Foto: TASR

Piráti na svetových moriach vlani podnikli najnižší počet útokov za ostatných osem rokov. Medzinárodný námorný úrad v roku 2014 zaznamenal celkovo 245 pirátskych útokov.

Kuala Lumpur 14. januára (TASR) - Piráti na svetových moriach vlani podnikli najnižší počet útokov za ostatných osem rokov. Oznámil to dnes Medzinárodný námorný úrad (IMB), ktorý citovala agentúra DPA.

Úrad v roku 2014 zaznamenal celkovo 245 pirátskych útokov. Predstavuje to 44-percentný pokles oproti roku 2011, keď kulminovala aktivita somálskych pirátov.

Len približne 11 z vlaňajších incidentov mali na svedomí somálske ozbrojené gangy operujúce v Adenskom zálive, Červenom a Arabskom mori. V roku 2011 somálski piráti útočili až 236-krát.

"Celkovo bolo minulý rok unesených 21 lodí, v 183 prípadoch piráti prenikli na palubu a 13 lodí sa stalo terčom ostreľovania. Piráti zabili štyroch členov posádok, deviatich zranili a deviatich uniesli," píše sa vo výročnej správe IMB so sídlom v Malajzii. Okrem toho došlo aj k 28 nevydareným pokusom o útoky na lode.

Správa upozornila na takmer dvojnásobný nárast počtu únosov lodí oproti roku 2013. K 16 z nich vlani došlo v oblasti juhovýchodnej Ázie, kde vzrástol počet útokov namierených voči menším tankerom v pobrežných vodách. Ozbrojené gangy zarábajú na predaji paliva ukradnutého z prepadnutých tankerov.