Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Krimi

Košičan obžalovaný z terorizmu sa ospravedlnil za svoje činy

Foto: Ilustračné foto

Prokurátor opätovne žiadal pre obžalovaného súhrnný trest 25 rokov väzenia.

Košice 26. septembra (TASR) – Z terorizmu obžalovaný Ladislav K., ktorý bol podľa prokuratúry i súdu pôvodcom bombového výbuchu v centre Košíc v roku 2011, sa dnes na hlavnom pojednávaní ospravedlnil za svoje konanie. V záverečnej reči na Okresnom súde Košice I prisľúbil, že už sa nedopustí trestnej činnosti a bude navštevovať psychiatra. Sudca vzhľadom na dnešné rozsiahle záverečné reči obhajoby i prokurátora odročil vynesenie rozsudku na štvrtok 29. septembra.

"Chcem sa ospravedlniť za svoje konanie. Veľmi sa ma dotkla smrť môjho psíka a chcel som byť v novinách. Mal som počúvnuť svojho psychiatra a radšej sa liečiť," uviedol Ladislav K. "Myslím, že si 25 rokov basy nezaslúžim," konštatoval ďalej.

Košičan Ladislav K. sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat. Podľa obžaloby bol zodpovedný za výbuch podomácky vyrobenej bomby z 28. decembra 2011, ako aj ďalších trestných činov. Rúrková bomba explodovala v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov, zhodou šťastných okolností nikoho nezranila. Košický okresný a následne krajský súd poslali Ladislava K. ako vôbec prvého Slováka odsúdeného za terorizmus za mreže na 25 rokov. Najvyšší súd (NS) SR však v apríli tohto roku rozsudok zrušil. V prípade totiž podľa neho nešlo o terorizmus, ale o trestný čin všeobecného ohrozenia.

Prokurátor dnes opätovne žiadal pre obžalovaného súhrnný trest 25 rokov väzenia. Na základe rozhodnutia NS SR pritom navrhol právne kvalifikovať prípad bombového výbuchu ako pokus obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia z osobitného motívu, a to v úmysle spáchať trestný čin terorizmu. K ďalším trestným činom Ladislava K. má patriť obzvlášť závažný zločin vydierania, nedovolené ozbrojovanie, nebezpečné vyhrážanie či pokus ublíženia na zdraví.

Obhajkyňa argumentovala, že obžalovaný konal v stave zmenšenej príčetnosti v dôsledku duševnej poruchy, ktorou trpí dlhodobo. Za primeraný trest pri poľahčujúcich okolnostiach označila štyri roky odňatia slobody, pričom navrhla aj ochranné opatrenie – psychiatrické liečenie, a to či už ústavnou, alebo ambulantnou formou na primeranú dobu. Pre novinárov povedala, že obžalovaný je vo väzbe už štyri roky a deväť mesiacov, pričom sa dožaduje liečby na psychiatrii. "Tá liečba sa nedá realizovať vo väzenskom prostredí," konštatovala.