Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Krimi

VIDEO: Kaspersky Lab dal vydieračskému vírusu meno ExPetr

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doteraz nepomenovaný vírus zablokoval používateľom počítače a za opätovné sprístupnenie požadoval výkupné 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin.

Moskva 28. júna (TASR) - Nový "vydieračský" vírus, ktorý v utorok zasiahol počítačové siete v rôznych krajinách sveta, dostal meno ExPetr. Pomenovala ho takto ruská spoločnosť Kaspersky Lab, ktorá sa venuje kybernetickej bezpečnosti. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti Kaspersky Lab.

Doteraz nepomenovaný vírus zablokoval používateľom počítače a za opätovné sprístupnenie požadoval výkupné 300 dolárov vo virtuálnej mene bitcoin. Do utorkového podvečera prišlo vydieračom na zriadené konto v ich bitcoinovej peňaženke deväť platieb s celkovou sumou 2700 dolárov.


Experti spoločnosti Kaspersky Lab najnovší vírus skúmajú. Ransomware nepatrí k už známemu typu Petya, aj keď niekoľko znakov majú spoločných. V danom prípade ide o nový typ malvéru, ktorý sa od Petyu podstatne líši svojimi funkciami.

Medzi prvými vírus napadol počítačové siete na Ukrajine, kde narušil chod energetickej siete, centrálnej banky, letiska v Kyjeve, vládnych úradov či monitorovacích systémov v Černobyle, kde v dôsledku toho prešli na ručnú obsluhu. Spoločnosť Kaspersky Lab dnes informovala, že len na Ukrajine, v Rusku a Poľsku zaznamenali zhruba 2000 útokov.

Spoločnosť ESET dnes podľa agentúry Interfax informovala, že vírus sa začal šíriť z Ukrajiny, ktorá ním bola aj najviac postihnutá. Do desiatky krajín, ktoré vírus postihol citeľne, ESET zaradil Taliansko, Izrael, Srbsko, Maďarsko, Rumunsko, Poľsko. Argentínu, Česko a Nemecko. Rusko skončilo na 14. mieste. Bol príčinou problémov s počítačovou sieťou aj v Spojenom kráľovstve, USA, Dánsku, Holandsku, Španielsku a ďalších krajinách.

Problémy hlásili napríklad ruské ropné spoločnosti Rosnefť i Bašnefť, britská reklamná agentúra WPP, dánska logistická spoločnosť A.P. Moller-Maersk, prístav v indickom Bombaji, španielska medzinárodná potravinová spoločnosť Mondelez, kancelárie právnej firmy DLA Piper, francúzska spoločnosť Saint-Gobain, holandská kuriérska služba TNT, americká farmaceutická spoločnosť Merck či továreň na cukrovinky Cadbury v Tasmánii.

Maďarský expert: Boj proti "vydieračským" vúrusom je nová bezpečnostná výzva



Vyspelé krajiny by sa mali začať chrániť proti "vydieračským" vírusom, povedal dnes v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1 maďarský expert pre bezpečnostnú politiku György Nógrádi.

"Treba zistiť, kto ho inštaloval, kam prichádzajú peniaze a kto z toho má zisk. V budúcnosti to bude rovnakou bezpečnostnou výzvou, akou je teraz zbrojenie," zdôraznil Nógrádi.