Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Krimi

VIDEO: Softvérový pirát zbiera zdieľania videa, inak zaplatí milióny

Záber zo zverejneného videa Foto: youtube.com

Okresný súd nariadil Jakubovi F. uhradiť škodu a udelil mu trojročný podmienečný trest a trest prepadnutia osobného počítača, externého harddisku a zadržaných DVD.

Praha 23. novembra (TASR) - Prvý alternatívny trest za softvérové pirátstvo vymerali v Česku: pirát Jakub F. musí dosiahnuť 200.000 zhliadnutí svojho príbehu na servere mojepiratstvi.cz a na sociálnych sieťach Facebook a YouTube.

V opačnom prípade mu hrozí povinnosť uhradiť spôsobenú škodu v hodnote 5,7 milióna Kč, informovala dnes TASR protipirátska organizácia BSA/The Software Alliance, ktorá v Česku bojuje proti nelegálnemu užívaniu softvéru.

V zdieľanom videopríbehu hrá samotný Jakub F. Tento 30-ročný skladník bol vo voľnom čase aktívnym členom warezovej komunity, ktorá sa zameriavala na porušovanie autorských práv zdieľaním komerčných softvérov. Išlo najmä o nelegálne kópie programov Windows 8 a 7 a rozličné počítačové hry.



Okresný súd v Litoměřiciach nariadil Jakubovi F. uhradiť škodu a udelil mu trojročný podmienečný trest a trest prepadnutia osobného počítača, externého harddisku a zadržaných DVD.

Keďže nie je schopný uhradiť škodu, dohodol sa s BSA na alternatívnom treste. Spolupracoval na výrobe videa Príbeh môjho pirátstva, ktoré sa zaviazal aktívne propagovať, informovala dnes agentúru TASR táto protipirátska organizácia.