Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Krimi

Bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. odsúdili na 12-mesačné väzenie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri určovaní výšky trestu súd prihliadol na výšku úplatku a na dobu, ktorá mala uplynúť od spáchania skutku.

Pezinok 24. novembra (TASR) – Špecializovaný trestný súd v Pezinku dnes odsúdil bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. na trest odňatia slobody v trvaní 12 mesiacov nepodmienečne pre trestný čin nepriamej korupcie spáchaného spolupáchateľstvom. Zároveň každému obžalovanému uložil peňažný trest vo výške 20.000 eur. Rozsudok ešte nie je právoplatný.

"Súd dospel k záveru, že sa udialo to, čo je uvedené v obžalobe, i keď nie celkom v takom dôsledku," uviedol okrem iného predseda senátu pri odôvodňovaní rozsudku.

Pri určovaní výšky trestu súd prihliadol na výšku úplatku a na dobu, ktorá mala uplynúť od spáchania skutku.

Obžalovaní však strávili určitú dobu vo väzbe, táto doba sa im do prípadnej výšky trestu započíta. "Súd je toho názoru, že keby zostal trest v takejto podobne, k nástupu by ani nemuselo dôjsť, lebo by mohol byť vyriešený žiadosťami o podmienečné prepustenie," skonštatoval predseda senátu.

V tomto prípade ide už o tretí rozsudok prvostupňového súdu.

Špecializovaný súd oslobodil bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. a ďalších dvoch obžalovaných Viktora K. a Ladislava P. v kauze výstavby nájomných bytov v košickej mestskej časti Dargovských hrdinov v máji 2011. Voči tomu sa odvolal dozorujúci prokurátor na Najvyšší súd SR, ktorý oslobodzujúci rozsudok v apríli 2012 zrušil. Išlo o druhý rozsudok špecializovaného súdu v tomto prípade.

Ešte v januári 2009 vtedajší Špeciálny súd v Pezinku odsúdil Eugena Č. na šesťročný trest odňatia slobody a spoluobžalovaných Viktora K. a Ladislava P. rovnako na šesť rokov. Najvyšší súd v novembri 2009 tento rozsudok zrušil.

Eugen Č. podľa obžaloby na jeseň 2002 spolu s obžalovanými Viktorom K. a Ladislavom P. požadovali od štatutára jednej spoločnosti úplatok 597.491 eur. Firma sa v tom čase stala hlavným dodávateľom výstavby nájomných bytov na košickom sídlisku Dargovských hrdinov.

Mesto potrebovalo na výstavbu bytov financie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Obžalovaní údajne prisľúbili štatutárovi spoločnosti dotácie v celkovej výške 6.008.099 eur. Podmienkou však mala byť desaťpercentná provízia.